Duplázott a zenekar

2024.04.29. 16:00

A hazai világ- vagy népzenei kategória idei győztese a Góbé zenekar

A hétvégén kihirdették az idei Fonogram - Magyar Zenei Díj nyerteseit. Az év hazai világ- vagy népzenei albuma, vagy hangfelvétele díjat a Góbé – Góbé 15 Live Müpa/Miért kell?/Rebeka (Launching Gagarin Records and Management/szerzői kiadás) kapta.

Balla Tibor

Fotó: Astro

A formáció - amelyben a baracsi Várai Áron (ének, furulya, duda) és a rácalmási kötődésű Hegyi Zoltán (nagybőgő) is játszik, 2022-ben egyszer már bezsebelt egy Fonogram - Magyar Zenei Díjat "Bartók 44 Duó" című lemezükért, amelyen klasszikus és népzene egyaránt megfért egymás mellett. Ezúttal világzenei munkásságukért kapták az elismerést.

A Fonogram díjat (Arany Zsiráf díj néven) a magyarországi hangfelvétel-kiadás kiemelkedő sikereinek és teljesítményeinek díjazására alapította a MAHASZ közgyűlése 1992 szeptemberében. A díj neve 2004-től kezdve Fonogram – Magyar Zenei Díj. A Fonogram díj célja, hogy elismerje a hangfelvétel-kiadás kiemelkedő sikereit létrehozó művészek és kiadók tevékenységét, valamint azokat a hangfelvételek előállításához szükséges tevékenységeket – illetve azok művelőit –, amelyek zenei életünket és a hangfelvétel-kiadást előreviszik, és olyan új és eredeti produktumokat hoznak létre, amelyek a szakma képviselői és a közönség előtt kiemelkedőnek minősülhetnek.

 

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (Mahasz) által szervezett hétvégi eseményen 12+1 hazai, valamint hat külföldi kategóriában adták át a huszonöt tagú szakmai zsűri által odaítélt Fonogram-díjakat. 
A 2007-ben alakult Góbé zenekar merészen, kísérletező kedvvel nyúl az autentikus zenéhez. Akusztikus hangszereken népdalokat játszanak, megkötések nélkül, könnyűzenei stílusok között kalandozva. Olyan “népi popzenét” alkotnak, amely szórakoztató és kortárs, de megőrzi tradicionális gyökereit. Céljuk, hogy közelebb hozzák a népzenét, valamint hidat építsenek a különböző zenei színterek közé. Formabontó koncertjeikkel, eklektikus lemezeikkel rendhagyó színfoltjai a világzenei szcénának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában