rangos elismerés

2020.11.16. 14:00

Aktivátor-díjjal ismerték el Sós Judit szakmai munkáját

Sós Juditnak, a Rácalmási Rendezvényközpont és Sportcsarnok sportreferensének tevékenységét Aktivátor-díjjal ismerte el a Magyar Szabadidősport Szövetség.

Körmendi Erzsébet

Sós Judit testnevelő tanárként végzett Németországban, egy német egyetemen, mégpedig szabadidősport szakágban. Tanulmányai érintették a sportszervezést is, ám annak főleg a sport­ünnepélyekkel kapcsolatos részét. Az egyetem elvégzése után vállalkozóként dolgozott, vízi tornát tartott, majd a gyermekei születését követően a rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskolában helyezkedett el testnevelő tanárként. Szerette a tanítást, mégis a sportcsarnok elkészülte és megnyitása előtt nagy örömmel mondott igent a felkérésre, amely a sportreferensi feladatkör ellátására vonatkozott. A kihívás motiválta, és azóta is olyan lelkesedéssel és eredménnyel látja el munkakörét, hogy még az európai sporthét szervező bizottsága is felfigyelt rá, rászolgált az elismerésükre, ami azt jelenti, hogy – három magyarországi szakember társával egyetemben – kiérdemelte a Magyar Szabadidősport Szövetség Aktivátor-díját. Az idei a harmadik év volt, amikor a szövetség ilyen formában ismerte el a sporthéten való részvételt, a színes programokat és a nagy létszámú aktiválást.

– A Rácalmási Rendezvényközpont és Sportcsarnok önkormányzati intézmény, amely a városban lakók érdekében fejti ki tevékenységét, ezért úgy gondoltuk a létesítmény vezetőjével, Deimel Petrával közösen, gazdagítsuk a kínálatunkat olyan programokkal is, amelyekből nemcsak az sportolók, hanem a lakosság is profitálhat. Rácalmáson tavaly volt az első sporthét, amit helyi sportágválasztóval kombináltunk. Megmozgattuk az óvodásokat, az iskolásokat, akkor időseket megmozgató rendezvényünk is volt, illetve tartottunk BeActive Night programot is, amelynek keretében az éjszakába nyúlóan lehetett sportolni. A célokat illetően elmondható, hogy ez egy akcióhét, amelyet az Európai Bizottság kezdeményezett 2015-ben, hogy az emberekhez a testmozgást közelebb hozza, illetve sokféle mozgásformát bemutasson nekik, ezáltal mindenki találhasson köztük olyat, amely számára leginkább megfelelő, és amit azután a mindennapi életébe is beépíthet.

Számos mozgásformát kipróbálhattak, például röplabdázhattak is a vízitúra-megállóhelyen
Fotó: Rác-Lambada József

Tavaly, amikor még nem volt járványhelyzet, összehoztuk a város szinte valamennyi, sportot kínáló egyesületét, szervezetét, civil szervezetét, baráti társaságát, amelyek a sportcsarnokban bemutatkozhattak az érdeklődőknek. A tavalyi sorozat remekül sikerült, a tapasztalatokat már figyelembe vettük az idei sporthét szervezésekor is, azonban nem csak ezekre kellett tekintettel lennünk, hiszen a járványhelyzet jelentős korlátok közé szorította a mostani eseményeket. A megfelelő távolságtartás végett széthúztuk háromnaposra a sportágválasztót, három helyszínen ismerkedhettek a lehetőségekkel és mindenütt csak néhány sportág mutatkozott be, az időseket pedig ezúttal sajnos nem is vonhattuk be. A vízitúra-megállóhelyen például a kajakosok is kipróbálták az íjászatot, a röplabdát, elmentek futni egyet közösen. Az elgondolás alapja volt ugyanis, hogy minél nagyobb számban és minél több lehetőséget ismerjenek meg. A sporthét ezúttal is sikeres volt, ugyan tömeg nem volt, ám ez nem is volt kívánatos a járvány miatt.

Sós Judit, a rácalmási sportcentrum sportreferense
Fotó: Körmendi Erzsébet

– Sportszervezőként hogyan él meg egy-egy ilyen rendezvényt, programot?

– Nagyon pozitív, várakozásteljes izgalom jellemzi a szervezést. A sportcsarnokunk csapata nagyon összetartó, nemcsak a saját szakterületünkkel foglalkozunk, hanem mindenki segít a másiknak, remek a csapatmunka. Ilyen közösségben élvezetes belevágni egy ilyen nagyobb program szervezésébe, hiszen tudom, mindenben számíthatok a többiekre. Az is jó érzés, hogy ilyen sok helybélit össze tud hozni az ember, és adni tud nekik valamit. Boldogsággal tölt el, ha esetleg újdonsággal szolgálhatok, vagy esetleg általam ismer meg valaki olyan mozgásformát, amely később az élete része lesz. Mint amikor még sportoltam... Úszó voltam kisebb koromban, aztán vízilabdáztam. Amikor győz a csapat egy mérkőzésen, és utána azt érzed, ezt megcsináltuk! Jaj, ez nagyon remek érzés. Valami hasonló jár át most egy-egy ilyen sikeres rendezvény után.

– Szakemberként hogyan látja: a rácalmási emberek szívesen töltik mozgással a szabadidejüket, mennyire igénylik ezt az itteniek?

– Úgy gondolom, Rácalmás szerencsés helyzetben van, nagyon sokan mozognak, sportolnak. Ha csak azt nézem, hogy az óvodában, iskolában azok a gyerek vannak jóval kisebb számban, akik nem sportolnak. Szinte minden gyerek jár valamilyen sportra, táncra, mindenki mozog valamilyen szinten. Van olyan korosztály, amelyre kevésbé jellemző a rendszeres testmozgás, bár a sporthétre a gyerekekkel eljöttek a szülők is, ők is bekapcsolódtak a programokba. A sportcsarnokban hölgy fitnesz csoport működik, számos baráti társaság jár össze valamit mozogni, a művelődési házban is több, sportot kínáló foglalkozás van.

– Ez az országos elismerés mennyire motiválja?

– A szabadidősport szövetség díja azt jelzi, hogy jól csináltuk a dolgunkat így közösen, és a siker, mint mindenkit, engem is újabb és újabb kihívásokra ösztönöz. Itt van ez a gyönyörű sportcsarnok és a hozzá tartozó szabadtéri helyszínek, valamint a Duna-parton lévő vízitúra-megállóhely. Ideális helyszínek a sportolásra, kikapcsolódásra. Azon leszek a kollégáimmal közösen a jövőben is, hogy minél több emberhez eljusson ezeknek a helyszíneknek a jó híre, és minél többen érezzenek indíttatást az itteni mozgásra, éljenek ezeknek a létesítmények, illetve, a nálunk dolgozó szakemberek által kínált a lehetőségekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában