idősek világnapja

2020.10.01. 09:00

Több település is esélyes az idősbarát díjra idén

Az ENSZ 1992-ben hirdette meg az idősek világnapja-programsorozatát október elsején, és azóta minden évben ezen a napon emlékeznek meg a világ különböző országaiban – többi között Magyarországon is.

Török Tímea

Forrás: Shutterstock

Fotó: bbernard

Az idősek világnapja-programsorozat megalapításával az ENSZ célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a méltóságteljes időskorra, ráirányítsák a társadalom elöregedésének problémájára a figyelmet, és felvessék az idősek gazdaságba történő visszaintegrálásának kérdését. Földünkön jelenleg körülbelül 600 millió idős él, és a szám a következő két évtizedben várhatóan megduplázódik majd.

A szakmai weboldalak alapján hazánkban az emberek 20 százaléka időskorú (60 év feletti), azaz mintegy kétmillióan vannak. Legnagyobb arányban a fővárosban és a kistelepüléseken élnek. Többségük, több mint 60 százalékuk, nő, tehát sajnos nagyon sokan kénytelenek pár nélkül élni a mindennapjaikat. Sokan közülük ráadásul teljesen egyedül él, hiszen napjaikban egyre kevésbé jellemzőek a többgenerációs családok, ahol a nagyszülők, a gyerekek és az unokák is együtt élnek.

Az életkor előrehaladtával az egészségügyi állapotban jelentkező problémák is tovább nehezítik az idősek helyzetét. A nyugdíjasklubok, az idős­otthonok és az idősekkel foglalkozó szervezetek azért igyekeznek csökkenteni az idős­korúak testi-lelki problémáit.

Magyarországon is évről évre megünneplik az idősek világnapját. Szinte minden településen megemlékeznek az időskorú lakosságról, sok helyen gálát is rendeznek az öregebb generáció tiszteletére, és 2010-től ezen alkalomból a Parlamentben az Idősbarát Önkormányzat Díjat is átadják, amelyről lapunk hasábjain már olvashattak, és információink szerint több – a régióhoz tartozó – település is nagy eséllyel pályázik a 2020-as díjakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában