Sok pentelei hunyt el a világháborúk során

2020.10.31. 10:00

Emlékművek őrzik az áldozatok névsorát

Megemlékezést tartottak október 30-án a pentelei civil szervezetek a temetőben lévő második világháborús emlékműnél mindenszentek és a halottak napja alkalmából.

Molnár Emese

Mint azt Pálinkás Bertalan, a Pentele Baráti Kör elnöke elmondta, ez már hosszú ideje hagyomány a közösség életében, hogy ilyenkor leróják tiszteletüket, kegyeletüket a háború helyi áldozatai előtt. Beszédében felidézte, hogy az első világháborúban hatszázötven dunapentelei harcolt, közülük százötvenhárman sohasem tértek vissza. Az ő emlékükért készült Bory Jenő katonaszobra a Magyar úti iskola épületének oldalánál, amelyet 1924 novemberében avattak fel.

Koszorúkat helyeztek el, és mécseseket gyújtottak
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A második világháború idején 1985 lakója volt Pentelének, és ekkor is súlyos veszteség érte a közösséget, hiszen kilencvenhárman vesztették életüket a fronton, és további ötvenhat személyt deportáltak, illetve a holokauszt áldozatai lettek.

– Tudjuk és nem feledjük, hogy nemcsak a harci események következtében elhunytakra emlékezünk, hanem a családok megrendítő történeteire is, a civil lakosok megszállók általi megbecstelenítéseiről és megöléséről.

Minden évben megemlékeznek

Dunapentele népe, mint mindig, e világégések és háborús vereségek után is talpra állt – mondta beszédében Pálinkás Bertalan. Arról is szólt, hogy felelős kiadóként nagyon várják már Schlitterné Nyuli Anna könyvsorozatának új kötetét, amely a háborús időket idézi majd, betekintve Dunapentele áldozatainak családi-emberi világba.

Az eseményen jelen volt Orosz Csaba önkormányzati képviselő, a műsorban közreműködött Pálfalvi János is. A megemlékezők koszorúkat helyzetek el és mécseseket gyújtottak, majd átvonultak az első világháborús emlékműhöz is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában