aradi vértanúk

2020.10.05. 09:00

A szabadságharc vérbefojtásának gyásznapja

Az aradi vértanúkat a szabadságharc bukása után, 1849. október 6-án végezték ki, a bécsi forradalom és Theodor Baillet von Latour császári hadügyminiszter meg­gyilkolásának első évfordulóján.

Balogh Tamás

Fotó: wikipédia

Bár a kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis az ezen a napon kivégzett tizenhárom tisztet tartja számon. A szabadságharc végén a honvéd hadseregben közülük egy altábornagyi, tizenegy vezérőrnagyi és egy ezredesi rangot viselt. Az 1848–49-es szabadságharcban játszott szerepük miatti megtorlással az osztrákok példát akartak statuálni. Azóta a forradalom és szabadságharc vérbefojtásának gyásznapjaként emlékezünk október 6-ára.

A környékbeli településeink a hagyományaiknak megfelelően emlékeznek meg az aradi vértanúk kivégzésére:

Daruszentmiklóson és Nagykarácsonyban az általános iskola közössége emlékműsorral hajt fejet előttük.

Előszálláson a szokásaiknak megfelelően a hatodikosok az iskolaudvaron összegyűlt társaik előtt mutatják be megemlékező műsorukat. Utána az ott álló kopjafánál helyezik el a megemlékezés virágait. A programot a helyi kábeltévé segítségével bemutatják a település lakóinak is.

Dunaföldváron a városi ünnepség keretén belül emlékeznek a Fehérvári utcai temetőben. A Fehérvári utcai temető hősi parcellájában, Falböck Róbert hadnagy sírja közelében, a hősök sírjánál tisztelegtek az aradiak emléke előtt.

Rácalmáson a város önkormányzata október 6-án kedden 16 órakor megemlékezéssel és koszorúzással fejezi ki tiszteletét az aradi vértanúk előtt a Rácalmási Művelődési ház és Könyvtár falán elhelyezett emléktáblánál.

Dunaújvárosi megemlékezés

A Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézményében hagyományosan minden évben tisztelegnek az aradi vértanúk előtt. Október 6-án, kedden reggel 8 órától a felsős tanulóknak, valamint utána 9 órától az alsós tanulóknak ünnepi megemlékezést tartanak az aradi vértanúk tiszteletére. Természetesen a járványügyi készültség előírásait ezúttal is betartják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában