Történet karrierváltásról, megvalósított álmokról és a kényszeres spájzolásról

2020.06.10. 07:00

PékséGM-sztori: aminek nevet adsz, az elkezd életre kelni

A futás hasznos. A hosszútávfutás még inkább. Karbantart testet, szellemet, sőt mint az alábbi történetünkből is kibomlik, akár kisvállalkozói startup kovásza is lehet.

Szabó Szabolcs

2020.06.05. Glutén mentes pékség nyílt PékséGM Dunaújváros Fotós: Zsedrovits Enikő ZSE Dunaújvárosi Hírlap Dh

Fotó: Zsedrovits Eniko

Dorogi Kinga hét évvel ezelőtt szembesült azzal, hogy gluténérzékeny. A vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedését, amelyet bizonyos gabonafélékben található növényi fehérje, a glutén vált ki, a tudomány jelenlegi állása szerint gyógyítani nem lehet. Ám gluténmentes, élethosszig tartó diétával kezelni azonban igen. A diagnózist követő életmódváltás során Kinga rádöbbent, hogy bár napjainkban már egyre több kereskedelmi egység kínál gluténmentes alapanyagot főzéshez, sütéshez, ám a vendéglátás terén még jócskán vannak hiányosságok.

Vendéglátás a gluténmentes péksütemények oázisában
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– Azzal találkoztam, hogy oké, ha naponta ott állok a konyhában 3-4 órát, akkor elkészíthetem magamnak, amit szeretnék, de arra szinte esélyem sincs, hogy betérek például egy pékségbe, és bekapok egy szelet pizzát vagy egy süteményt. El is határoztam magamban: nekem egyszer lesz egy gluténmentes termékeket kínáló pékségem – emlékszik vissza alapmotivációira Kinga. Az álmodozások korát esetükben gyakorlatilag célmegvalósítás is követte. Hősünk felnőttként újra iskolapadba ült. Mivel az eredetileg kinézett péktanfolyam nem indult el, így a cukrászkötényt kötötte fel.

Uitz Vilmos több mint két évtizedet húzott le az olajiparban, amikor kezdte úgy érezni: elég volt. Az üzleti meetingeket és a projektértekezleteket egyre gyakrabban váltotta a szakácskabát. A konyhaművészeti tanulmányok már jelezték a drasztikus pályamódosítással érkező karrierváltást.

– Mindenképpen váltani akartam, elszakadni a multis világtól. Ennek érdekében kerestem a lehetőségeket, agyaltam. Így jött a szakácsképzés. Új impulzusokat, élményeket adott – ad választ hosszan érlelődő céges kilépőjére Vilmos.

A két leendő látványpékség-alapító a véletlenek jótékony, vagy éppen sorsszerűnek is minősíthető ténykedése nyomán a Magyarország legnagyobb szabású hosszútávfutó versenyén az UltraBalatonon futott össze. A megtett kilométerek mellet a csapatbuszban két frissítés között némi csevej is belefért, és Dorogi Kinga megosztotta nagy tervét Uitz Vilmossal, akinek már ekkor szimpatikusnak tűnt a felvázolt elképzelés.

Kicsit növelve a lépésszámot: tavaly májusban ismét együtt gyűrték a kilométereket a magyar tenger körül, a „Nagy Terv” pedig kezdett formát ölteni.

Aminek nevet adsz, az elkezd életre kelni – tartja a mondás. Így lehetett ezzel Kinga is, aki kulcsfontosságúnak érezte a névadást. Sokat is töprengett, míg végül a PékséGM cégér mellett tette le a garast. Megvolt a név, és ismét némi szerencsés kanyarok után meglett az üzlethelyiség is. Nem is akár hol, a Szórád Márton úton. Abban az egyszintes épületben, ahol anno 1987 májusában megnyílt a város korábban ikonikus Tisza-cipőboltja, amely egyben marfűi gyár országos hálózatának első, maszek üzlete is volt. A szükséges átalakításokat követően a nyitást eredetileg márciusra tervezték, a koronavírus azonban esetükben is alaposan át- és újraírta a forgatókönyvet. Május 22-én azonban már fogadhatták az első vendégeket.

– Mintha magamat láttam volna, amint kilépek a fővárosi Táplálékallergia Centrum ajtaján, és már az utcán vagy a kocsiban elkezdtem magamba tömni a finomságokat. Ezt láttam sok vásárlónkon is. Az örömöt, hogy végre gluténérzékenyként is szabadon válogathatnak, hiszen ugyanazt a termékpalettát kínáljuk sós és édes fronton is, mint egy „átlagos” pékség. Sokan el sem hiszik, hogy többet már nem kell spájzolniuk – említi az első napok vásárlói visszajelzéseit Kinga, aki kiemeli, azért minőségi kávéért is érdemes betérni, hiszen egy profi barista is ténykedik a pult mögött.

A hely jelenleg látványpékségként működik, azaz a partnerektől érkező gluténmentes termékeket helyben sütik készre. Bár a járvány miatt a gazdasági recesszió árnyékában nyitottak, a pultban is napi szolgálatot teljesítő alapítók bizakodnak, és a jövőbe tekintenek. Mint kérdésünkre elmondták, üzletfejlesztési modelljükben legalább két évre való tervet lapátoltak össze. Gondolkodnak szolgáltatás-bővítésben, a termékkínálatuk szélesítésében, speciális sütőtanfolyamok szervezésében és lebonyolításában is.

A XIV. Ultrabalaton tókerülő futómókát idén október elején rendezik, kíváncsian várjuk Kinga és Vilmos milyen új ötlettel ér célba majd 221 kilométer után.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában