Trianon

2020.06.04. 08:00

Megemlékezések: időpontok, helyek

Az I. világháborúban győztes antant hatalmak által Magyarországra erőszakolt trianoni békediktátum 100 éves évfordulóján megemlékezéseket tartanak ma megyeszerte.

Brousil Csaba

Településünkön 16 órakor áhítat keretében mond beszédet Barta Endre alpolgármester az evangélikus templomban, közreműködnek a Bartók színház művészei. 16.30-kor megszólalnak a harangok, ezt követően a templomkertben lévő emlékműnél koszorúzás lesz. A templom galériájában kiállítás nyílik, majd Szántai Lajos előadását hallhatják „Magyar történelem Trianon keresztjén” címmel. Délután 16 óra 30 perckor 100 másodperces harangszó lesz a városi katolikus templomokban is. Székesfehérváron reggel nyolc órakor a képviselő-testület közösen, egyetlen koszorút helyez el az Országzászló téren. Ezt követően kilenc órától délután fél ötig a városháza dísztermében felolvassák annak a több ezer településnek a nevét, melyeket a diktátum elszakított Magyarországtól. Tíz órakor a megyeháza első emeleti aulájában, gróf Károlyi József főispán emléktáblájánál koszorú elhelyezésével emlékezik meg dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Simon László kormánymegbízott és Hajnalné dr. Szecsődi Zsuzsanna megyei aljegyző. Nagyvenyim önkormányzata 17 órakor a községháza előtt erdélyi testvértelepülésük polgárai által 2018-ban felállított kopjafánál tart megemlékezést.

Az ország, amit saját maga vesz körül Fotó: MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában