gyász és fájdalom napja

2020.06.05. 17:30

Egy tölgyfa elültetésével őrzik Trianon fájó emlékét és örökségét az ifjú kulcsi szívekben

A trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést június 4-én délután a település Büszkeségpontja mellett álló emlékműnél.

Török Tímea

Dr. Galambos Dénes és Jobb Gyula a kulcsi megemlékezésen

Fotó: Török Tímea

Kulcs

Jobb Gyula, Kulcs település polgármestere köszöntötte a megjelenteket, külön üdvözölte a megemlékezésen részt vevő dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztost.

Dr. Galambos Dénes és Jobb Gyula a kulcsi megemlékezésen
Fotók: Török Tímea

– Ez a nap nem az ünneplésé, ez a gyász napja. Pontban száz évvel ezelőtt megcsonkítottak bennünket, levágták karjainkat, lábainkat. Azt gondolták akkor ellenségeink, hogy megbénítanak bennünket, de tévedtek. Minket, magyarokat soha nem fognak tudni leigázni, tönkretenni. Hiába próbálja az európai és a világ liberális politikája kikezdeni ezt az örökké tartó erősségünket. Nem hagyjuk, Trianon emléke mindezt nem engedi. Most, amikor a migrációs válság és egy világjárvány tesz próbára bennünket, akkor is lehetőséget adott Isten arra, hogy ezt a megemlékezést megtartsuk – mondta a polgármester. Ezt követően Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója mondott megemlékező beszédet.

Bányai Ottó a kulcsi ifjak segédletével ültette el a tölgyfát

– Csakis egymásban bízhatunk! Magyar a magyarban, különben elveszünk – hangzott el Farkas Lajos szónoklatában.

Majd Csuhai Gyuláné és Molnár Lajos emlékezetes szavalatait hallhatták a résztvevők. Végül a rendezvény zárásaként egy tölgyfát ültettek el Kulcs ifjú generációjának közreműködésével. „Kérlek benneteket, hogy ezt a fát gondozzátok évről évre szívetekben őrizzétek Trianon fájdalmát – mondta Jobb Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában