Örömteli tapasztalatokat szereztek a dunaújvárosi rendőrök

2020.05.13. 11:30

Zebra terv: ma újráznak

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság tegnap és ma Zebra terv akciót tartott, illetve tart. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kezdeményezte az akciót, és Dunaújváros is csatlakozott hozzá.

Agárdy Csaba

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Az ORFK felhívja a figyelmet arra, hogy az elmúlt időszakban a figyelem ráirányult a gyalogosan közlekedőkre, hiszen ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői. Az őket ért közlekedési balesetek majd minden esetben személyi sérüléssel járnak, és igen gyakran súlyos, illetve tragikus kimenetelűek. Évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el Magyarországon, akik közül százötven ember életét veszti. A balesetek közel negyven százalékát a járókelők okozzák, és közülük hetvenen meghalnak.

Gyér volt tegnap a forgalom, de szerencsére a szabálysértés is kevés volt
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Híralp

Az ORFK szerint a közlekedésben részt vevőknek érdemes megfontolniuk az alábbi tanácsokat. Az ORFK kéri a gyalogosokat, hogy a számukra kijelölt gyalogos-átkelőhelyen és fokozott óvatossággal és körültekintéssel haladjanak át. Minden esetben győződjenek meg arról, hogy az elsőbbséget megadják-e számukra, biztonságosan át tudnak-e menni az úton. Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a sötét ruházat nehezen észlelhető. Lehetőség szerint ilyenkor viseljenek élénk színű, jól látható ruhadarabokat, vagy tegyenek táskájukra láthatóságot elősegítő eszközöket. A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja.

A járművezetők figyelmét arra hívja fel az ORFK, hogy haladásuk során kellő körültekintéssel közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyeket. Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak. Azt a helyet, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a vezető az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni.

A Zebra terv tegnapi akciója a Vasmű út, Kossuth Lajos utca és a Dózsa György út, Semmelweis utcák találkozásánál lévő zebráknál zajlott, Németh Miklós rendőr alezredes, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője elmondta: a gyalogátkelőhelyek mindenkit érintenek, hiszen az ezen való közlekedésben mindenki részt vesz.

– Az akciónk elsősorban figyelemfelkeltő, megelőző jellegű, a baleset-megelőzés az elsődleges célunk. Tegnap meglehetősen gyér volt a forgalom, de azt örömmel tapasztaltuk, hogy kevés volt a szabálysértés. Nem tudni, ez annak köszönhető, hogy demonstratív volt az akció, vagy annak, hogy jogkövetők a közlekedők. Biztató, hogy figyelnek egymásra, pozitívak a tapasztalataink.

Az akció ma folytatódik, pontos számadat csak ennek befejezése után áll majd rendelkezésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában