Visszatérő ellátottak

„Ami­­kor egy kórházból az idős­otthonba visszakerül egy ellátott, akkor az idősotthon köteles-e betartani a kórházi orvos által javasolt protokollt, egy, nem a járvánnyal összefüggő betegség esetén?” – tette fel a kérdést lapunk az operatív törzsnek.

Brousil Csaba

Budapest, 2020. április 18. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 18-án. Az elmúlt napokban több mint százzal nõtt a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma – mondta Müller Cecília. Hozzátette: 829 beteg szorul kórházi ellátásra, közülük 60 embert kell lélegeztetni. MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos múlt vasárnap élő adásban adott választ érdeklődésünkre. Elmondta, hogy kérik betartani azt az szociális intézményekben, amit az ellátottnak a kórházban javasolnak, előírnak. Hiszen ezek a kérések arra irányulnak, hogy biztonságban legyen az is, aki távozik a kórházból, és biztonságban legyen az az intézmény is, ahová érkezik. Müller Cecília kiemelte, hogy el kell különíteni két alapvető helyzetet.

Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos
Fotó: MTI

Az egyik eset, amikor igazoltan koronavírussal fertőzött személy távozik a kórházból, tehát koronavírusra korábban pozitív volt, illetve azt az esetet, amikor soha nem is volt koronavírusos a kórházból távozó személy. Amikor az eset áll fenn, hogy korábban igazoltan koronavírusos beteg távozik a kórházból, akkor még a kórházi osztályon kell produkálni két negatív koronavírus-tesztet. Ez a laboratóriumi feltétele a beteg kórházból való kiengedésének, amíg a klinikai feltétele, hogy az adott személy három napja láztalan legyen, tüdőgyulladása ne legyen, és általános, jó egészségi állapotban legyen. Amennyiben a felsorolt feltételek mindegyikének megfelel az a beteg, akinél korábban koronavírust diagnosztizáltak, akkor mehet vissza a szociális intézménybe.

A másik esetben, amikor egyéb panaszok miatt kórházba került beteg soha nem is volt koronavírusos, és a kórházi osztályon nem volt koronavírussal fertőzött személy közelében sem, kezelése befejeződött, és visszatér a szociális intézménybe, akkor ott kéthetes járványügyi megfigyelés alá kell helyezni. Mint azt a tiszti főorvos elmondta, ez nem zárlatot jelent, hanem egy fokozott orvosszakmai figyelést jelent, vagyis egészségi állapotát folyamatosan követni kell, hogy nem jelentkezik-e nála koronavírusos tünet. Bár, mint azt Müller Cecília hangsúlyozta, ez elvi szinten nem lehetséges, hiszen a koronavírus szempontjából negatív helyről tér vissza a beteg az adott szociális intézménybe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában