az egyházi év szíve és középpontja

2020.04.08. 08:00

Virágvasárnappal megkezdődött a nagyhét

A nagyhét virágvasárnaptól, április 5-től, húsvétvasárnapig tart, azaz április 12-ig. Ez az időszak a római katolikus keresztény vallásban az egyházi év szíve, középpontja.

Török Tímea

A legfontosabb részei: virágvasárnap, nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat estéje és húsvétvasárnap, Krisztus feltámadása. A dunaújvárosi római katolikus plébánia és Baltási Nándor plébános atya a nagyhét eseményeivel kapcsolatos tájékoztatót juttatott el szerkesztőségünkbe. Mint írják, emberemlékezet óta nem volt példa arra, hogy Dunaújvárosban a papság a nép részvétele nélkül ünnepelje a nagyhét eseményeit, erre idén a járvány­ügyi vészhelyzet ad okot.

A járványügyi veszélyhelyzet miatt a hívők otthonaikban maradnak a nagyhéten
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Méltó tisztelettel legyetek Urunkhoz, Istenünkhöz

Virágvasárnap (április 5-én) volt Krisztus Jeruzsálembe történő bevonulásának, majd szenvedésének emléknapja.

Ezen a napon ünnepli egyfelől a Római Katolikus Anyaszentegyház Krisztus Jeruzsálembe történő ünnepélyes bevonulását, másfelől a hívők fel­elevenítik – ebben az évben a jár­ványügyi vészhelyzet miatt otthonaikban – Krisztus szenvedéstörténetét (azaz a passiót), amely előre vetíti Krisztus szenvedését és kereszthalálát: az a nép, amely Krisztus Jeruzsálembe történő bevonulásakor még királynak kijáró tisztelettel hódolt neki, néhány nappal később már követeli Jézus megfeszítését és kereszthalálát.

Tanítványaim vagytok, ha szeretetben éltek

Nagycsütörtök (április 9-én) az utolsó vacsora emléknapja, a szenvedésre induló Jézus búcsúestje tanítványaival. Ez a nap már a húsvéti szent háromnap része, amely szent háromnap Krisztus keresztre feszítését, sírba tételét, és feltámadásának három napját jelenti.

A keresztfa, rajta függött valaha a világnak váltsága

Nagypéntek (április 10-én) Krisztus szenvedésének és kereszthalálának napja, bűnbánati nap a Római Katolikus Anyaszentegyházban, szigorú böjti nap, melynek lényeges eleme a húsételek fogyasztásától való tartózkodás is, és általában hozzátartozik a keresztútjárás, azaz Krisztus szenvedéseinek állomásairól való elmélkedés. Délben még a rádióban is kereplő szól csak a harang helyett. A gyásznapi szertartáson csak csonka misét tartanak.

Harmadnap a halálból, kijött lezárt sírjából

Nagyszombaton és húsvétvasárnap (április 11. estéje és április 12.) kezdődik Krisztus feltámadásának oktávás (nyolc napon át tartó) főünnepe. Nagyszombat nagy része ugyan még Krisztus sírban nyugovásának napja, naplemente után azonban már megkezdődik a húsvét, amely a római katolikus naptárban az ünnepnapok ünnepnapja, emlékezés arra az éjszakára, amelyen Krisztus feltámadt. Krisztus feltámadását követnie kell mindannyiunk lelki feltámadásának is, valamint magában hordozza valamennyiünk testi feltámadásának ígéretét és zálogát.

A főtemplom urnatemetőjének nyitvatartása

Fontos információ, hogy a dunaújvárosi Krisztus király Főtemplom urnatemetőjének nyitvatartási ideje részlegesen megváltozik nagypéntektől húsvéthétfőig, azaz április 10-től április 13-ig. Csak hozzátartozói mágneskártyával látogatható az altemplom a Szórád Márton út felől, dél­előtt 10 órától este 20 óráig. Mágneskártya a dunaújváros római katolikus plébánián igényelhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában