Szerencsésen alkalmazkodtak az új körülményekhez, és jókedvűen telik a nap

2020.04.22. 14:00

Változatlan odaadással és nagy szeretettel várják a kicsiket

A Dunaföldvári Eszterlánc Óvoda, Bölcsőde és Konyha alkalmazottainak is nagyon szép hivatásuk van. Örömmel végzett munkájukat azonban nekik is beárnyékolják a vírusjárvány okozta nehézségek. Úr-Hosszú Edinával, az intézmény igazgatójával beszélgettünk.

Balogh Tamás

Mi változott?

– Ez a járványhelyzet sajnos a működésünk minden területét érinti. Azon kívül, hogy nem tudjuk a gyerekeket fogadni, mivel a szülők érthető okok miatt nem hozzák őket hozzánk, a munkahelyeink is veszélybe kerülhetnek. Az óvodában, ami ebből a szempontból védett helyszínnek nevezhető, hiszen a támogatásunk egy évre szól, a négy helyszínen, háromszáz gyermekből, tizenhárom jelent meg. A bölcsődénk viszont, aminek a működtetése az önkormányzatunknak önként vállalt feladata, havi finanszírozású. Itt pedig a beíratott negyven gyerekből csak négyet találhatunk szintén ezen a napon.

Nem gyermekmegőrző...

– Megpróbáljuk ebből a ­rossz helyzetből is kihozni a jót. Ez abból áll, hogy az egyéni bánásmódot mindenhol tudjuk érvényesíteni. Ezért mondhatjuk azt, hogy nem lett gyermekmegőrző az intézményeinkből, hiszen a fejlesztő tevékenységünket nap mint nap folytatjuk.

Alkalmazkodott mindenki

– Az eddigi nagyszerű közösségünk, a sok gyerek hiányát az itt maradt társaik, de a dolgozóink is megszenvedik. A huszonöt fős társaságukhoz, nem pedig a két-háromhoz vagyunk szokva. Az eltelt hetek során már szerencsésen alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez, és jókedvűen telik nálunk is a napjuk. Az ellátásuk zavartalan. Változatlanul finom ételeket készítünk a számukra. Az élelmezésvezetőnktől azt kértem, hogy még több zöldséget és gyümölcsöt illesszen bele az értrendjükbe.

Az óvodai beiratkozásokról

– Az Oktatási Hivatal által kiadott lépéseket követem. Ez azt jelenti, hogy az óvodakötelesekről a fenntartó, az önkormányzat küldött egy nyilvántartást. Abból mindenkit fel kell vennem az intézménybe. Külön készültem a tőlük még fiatalabbakra. Az ő szüleik e-mailben és papíralapon is beadhatják a kérelmeiket. Hasonló feladat vár azokra, akik más településről szeretnék idehozni a gyermekeiket. Erre már korábban is volt példa. Csak azokat vehetem föl, akiknek legalább ideiglenes tartózkodási helyük van Dunaföldváron. A várható létszámunkat tekintve bizakodóak vagyunk, hiszen a városunkban a születések száma emelkedik. Nyolcvanhárman mennek tőlünk majd az iskolába, és körülbelül ugyanennyi kicsi érkezik a helyükre.

Az álmokról

– Konkrét ismeretek híján egyelőre csak elképzelhetjük a mostani helyzet normalizálódását. Nyilván már holnaptól szeretném ennek az állapotnak a megszűnését, de május végétől, a nyár folyamán való rendeződésben már reménykedni is merek, és hiszem, hogy nem alaptalanul. A lehetőségeinkhez mértem mindent megteszünk a védekezésért és a megelőzésért. A gyerekek már megszokták a rendkívül sok kézmosást, és minden termünkben légtisztító berendezés működik. Személy szerint nincs bennem félelem, de aggódás a rám bízottakért és a családomért föltétlenül.

Úr-Hosszú Edina azt mondja: a dolgozóknak és a most ott lévő néhány gyereknek is hiányoznak a többiek, a gyerekzsivaj
Fotó: Balogh Tamás / Dunaújvárosi Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában