Más országokból is vesznek át kritikus állapotú betegeket

2020.04.20. 08:00

Jól reagált a járványhelyzetre

Összességében Németország jól reagált a járványhelyzetre. Jelenleg is több szomszédos országból vesz át betegeket – mondta el lapunknak egy Észak-Rajna-Vesztfáliában élő orvos, aki kiemelte, a lakosság döntő többségének itt sincs hosszú hónapokra elegendő tartaléka, így előbb vagy utóbb, de lazítani kell a jelenleg érvényben lévő szabályokon.

Szabó Szabolcs

 

A közel 600 ezer fős németországi Essen városa Észak-Rajna-Vesztfália egyik gazdasági központja. A lapunknak nyilatkozó, már nyugdíjas státuszban lévő orvos évtizedeken át dolgozott háziorvosként Essenben. – A járványhelyzet minden ország egészségügyi rendszere számára komoly megpróbáltatást jelent. Összességében elmondható, hogy Németországban volt/van a legtöbb használható kórházi ágy és a legtöbb lélegeztetőgép. Így vesznek át kritikus helyzetben lévő betegeket Franciaországból és Olaszországból is. A németek döntő többsége betartja a szabályokat. Kijárási tilalom itt sincs, de Essen központja üres, aki teheti otthon marad. Ha a következő hetekben nem emelkedik drasztikusan a megbetegedések száma, akkor a német egészségügyi ellátórendszer vélhetően bírni fogja a terhelést. Ami a gazdaságot illeti, itt is válsághangulat uralkodik.

A németek döntő többsége betartja az ajánlásokat
Fotó: Dunaújvárosi Hírlap

Bár Németországot sokan gazdag országként könyvelik el, a családok és kisvállalkozások többségének 2-3 hónapra elég tartaléka van. Mindez elfogy május közepére. A kormány számos, a gazdaságot megtartó programot indított, így a korábban is létező kurzarbeit-ot kiszélesítette, ám kérdés, hogy mindez mire lesz elég a valóságban. A vezető közgazdászok itt is komoly visszaesésre számítanak. A legsérülékenyebb réteg a kisvállalkozók, akik a napi bevételből finanszírozták kiadásaikat – fogalmazott lapunknak az Essenben élő orvos, akit a Németországban folyó vakcinafejlesztésekről is kérdeztünk: – E kérdésben nem vagyok szakember, de orvosként látható, hogy a jól alkalmazható vakcinától még sajnos messze vagyunk. Számos európai fejlesztésről hallani, ezek párhuzamosan folynak, vélhetően a szakemberek egymással is konzultálnak, sajnos ehhez még hónapok kellenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában