ezen a napon senki se szomorkodjon

2020.04.30. 09:00

Énekszó és tánc

Agárdy Csaba

Itt van május elseje, énekszó és tánc köszöntse! Gyerekkorunkban ennek a dalnak a teljes szövegét kívülről kellett tudni, és nagyon lelkesen énekelni az iskolai ünnepségeken. Most ismét itt van május elseje. Énekelni már nem éneklünk, a gyermekeink sem, de azért felvetődhet a kérdés: ki, hogyan, mire emlékszik a régmúlt május elsejéiből. Személy szerint nekem először a kötelező felvonulások és a televízió Felvonulók kérték című műsora jut eszembe. Valószínű, sokaknak a nagy vállalati összejövetelek, a május elsejei sportnapok jutnak eszükbe, mert igen komoly küzdelmeket vívtak a csapatok különböző sportágakban. Van, aki a mai napig nosztalgiával gondol a sör-virslire, hiszen a dolgozók mindegyike kapott egy-egy adagot ebből a munka ünnepén. Ami biztos, az mindenkinek az eszébe ötlik, hogy május elseje már az igazi tavasz kezdete, a természet újjászületésének napja, amikor ennek jelképét, a májusfát is állítani szokás.

Idén valószínűleg nem nagyon nosztalgiázik senki, hiszen nem azokat a napokat éljük, amikor nagy ünnepségekre gondolhatunk. A húsvét már elmaradt, és most ugyanez történik majd május elsejével, és valószínűleg ez történik pünkösddel is, amely idén május 31-re esik, mondhatnánk, keretbe foglalva az idei kényszerű otthon maradásos helyzetet, amit a koronavírus idézett elő.

Azért azt javaslom mindenkinek: ne szomorkodjon, bizakodjon, főzzön meg egy pár virslit, igyon meg hozzá egy üveg sört, állítson a konyhában egy kisebb májusfát, mert pénteken csak-csak május elseje lesz.

Vezető képünk illusztráció.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában