jogi kérdések

2020.02.08. 14:00

Elidegenítési és terhelési tilalom

Tulajdonjog tárgyára vonatkozó jog biztosítása érdekében a tulajdonos harmadik személlyel szemben hatályosan a tulajdonjog tárgyára elidegenítési és terhelési tilalmat vagy elidegenítési tilalmat alapíthat, amely tilalmat egész ingatlanra, ingatlan illetőségre, illetve ezek eszmei hányadára lehet az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezni.

Dr. Unger Zsolt

Fotó: pixabay

Ingatlan esetén az ingatlan-nyilvántartásban fel kell tüntetni azt a jogot, amelynek biztosítására a tilalom szolgál és a jogosult adatait.

Az elidegenítési és terhelési tilalom létrejöhet szerződéssel, jogszabály alapján, vagy bírósági határozat alapján.

Szerződéssel keletkezik a pénzintézetek jelzálogjogához kapcsolódó és a jelzálogot biztosító elidegenítési és terhelési tilalom.

Ez gyakorlatilag egy biztosíték a banknak, hogy ha az adós nem teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségeit, a bank intézkedhet az ingatlan értékesítése kapcsán.

Az ingatlanra bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom a tulajdonos rendelkezési jogát korlátozza.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ingatlanon történő tulajdonosváltozás egy adás-vétel vagy egy ajándékozás esetén az elidegenítési és terhelési tilalom jogosultjának beleegyezése szükséges.

Az ingatlant terhelő elidegenítési és terhelési tilalom minden esetben valamilyen joghoz, követeléshez kapcsolódik, biztosítékul szolgál.

Ha az ingatlanon szereplő jelzálogjog megszűnik, például egy végtörlesztés során, akkor az elidegenítési és terhelési tilalom is.

Az adás-vételt követően a vevő az ingatlant az esetek jelentős részében per, teher és igénymentesen veszi birtokba.

Vezető képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában