Jó híreket kaptak a kulcsiak

2020.01.28. 11:30

A kormány jóváhagyó döntését várja a közel milliárdos projekt

Január 22-én, Kulcson az iskolában járt az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakembere, a tankerület vezetőivel közösen. A minisztériumtól megkapta a kulcsi Fekete István Általános Iskola és AMI fejlesztésének ügye a támogatást.

Török Tímea

kulcs iskola

Fotó: LI

Kulcs

Jelentős állomásához érkezett a héten a kulcsi iskolabővítésért végzett munka. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanis támogatandónak ítélte az iskola bővítését és felújítását, ezért előterjesztést készít a kormány részére, kérve annak jóváhagyó döntését a közel milliárdos pénzügyi forrást igénylő iskolareformációban.

Az iskola minden részében, a padlástól a pincéig tanítanak

– Tehát már csak a kormányhatározat hiányzik gyermekeink méltó iskolai körülményeinek megvalósításához. Óriási öröm számomra, hogy a hosszú lobbimunka megerősítést kapott – mondta el lapunknak Jobb Gyula, Kulcs település polgármestere.

Jelenleg itt folyik az informatika oktatása

A kulcsi Fekete István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény igazgatójával, Schinogl Ferenccel már a tanév kezdetén is beszélgettünk az iskoláról és annak helyzetéről. Akkor megtudtuk, hogy Kulcson tizenegy osztály indult a 2019/2020-as tanévben. A beiratkozott gyermekek száma miatt, a jogszabályi előírásoknak megfelelően két első osztály indult, éppen úgy, mint a hetedik évfolyamon is. Megtudtuk azt is, hogy gyakorlatilag tanítanak a pincétől a padlásig, ami annak az – évek óta tapasztalt jelenségnek – következménye, hogy egyre több fiatal, gyermekes család költözik Kulcsra, zömmel iskoláskorú gyermekekkel.

A betonlépcsők balesetveszélyesek is lehetnek

– A jövőt illetően igyekeztem képet alkotni a várható iskolai létszám tekintetében, ezért mind a polgármesteri hivataltól, mind pedig a védőnői szolgálattól is kértem adatokat. Ez alapján hatéves távlatot vizsgálva két-két osztályos beiskolázással lehet és kell számolnunk évfolyamonként. Így intézményünk a jövőben a jelenlegi nyolc osztályához képest tizenhat osztályos intézménnyé bővülhet. Ezeket a számokat és tapasztalatokat megosztottam a tankerülettel, mint fenntartóval és az önkormányzattal is, mint az ingatlan tulajdonosával, hiszen a növekvő gyermeklétszám egyértelmű feladatokat jelent mindnyájunk számára. Az egyeztetések során nyilvánvalóvá vált az is, hogy sem a tankerület, sem a Kulcs Községi Önkormányzat nem rendelkezik elegendő saját forrással a feladat megoldásához – mondta el Schinogl Ferenc iskolaigazgató.

A kulcsi önkormányzati vezetés jóvoltából az iskola bővítésére vonatkozó terv már két éve elkészült, sőt ezek a tervek minden szakhatósági engedéllyel rendelkeznek és készen állnak a nagy beruházáshoz. Addig is az év elején szükségmegoldásként a nagyobb termeket leválasztották, szükségtantermeket vontak be, így jelenleg tanítanak például a település faluházában is.

Az iskola bővítése nem várhat, ha szükséges moduláris építészeti megoldást keresnek
Fotók: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

- Múlt év novemberében a tankerület vezetői és egy moduláris építészettel foglalkozó cég képviselője is bejárást tartott az iskolában, mint egy lehetséges gyors megoldást keresve. Ezt követően, az önkormányzattal karöltve, ismételt megkeresést készítettünk a minisztériumnak, iskolánk bővítésének ügyében. Majd múlt héten, január 22-én a tankerület vezetésével a minisztérium szakembere is az iskolába érkezett, hogy dokumentálja a jelenlegi állapotokat, hogy hogyan tanítunk a helyszűkében – tájékoztatott Schinogl Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában