Alvó kincs felébresztése

2019.10.12. 20:00

Múltat és jövőt épített egybe a dunaföldvári könyvtár épületében

Csak egy alapos rekonstrukciós munkára vállalkozott, de annak nyomán csoda született. A mesteri átépítést követően újjávarázsolták Dunaföldvár talán legszebb épületét. A Berze-Nagy Ilona Városi Könyvtár talált otthonra benne. A tervezési és a kivitelezési munkát elvégző ifj. Viczai Jánossal beszélgettünk.

Balogh Tamás

– E munkának az elvégzése hosszú ideig érlelődött bennem. Dunaföldvár talán legszebb épületéről beszélünk. Az történt, hogy 2011-ben felírtam magamnak, hogy ennek a felújítása az álmom. Elkezdtem vele foglalkozni, és néhány éve megkerestek, hogy milyen ötleteim lennének az újraélesztésére. Ezek megszülettek, elfogadták, utána terveztünk, majd jött a kivitelezés. A gyakorlati munkához három évre volt szükség.

Ifj. Viczai János kicsit magáénak érzi az épületet
Fotó: Balogh Tamás

– A múlt kutatása és az újjáépítés lett a dolgunk. Ez a két dolog szorosan összekapcsolódott. Egy ilyen épülethez roppant jó dolog hozzányúlni, ezért nagyon kellemes alkotómunkát hozott a vele töltött idő. Mindig találtunk benne egy kis örömöt, máskor meglepetést. Egy kívül-belül viszonylag rosszul kinéző épületben kezdtük meg a munkánkat. A pincétől a padlásig nagy mennyiségű, a régi időkből itt maradt emlékre bukkantunk. Nem volt konkrét elvárás, inkább egy célt tűztek elénk: egy jól működő épület legyen belőle. A kivitelezés előkészítése során mi is tanakodtunk rajta, hogy ennek úgy kell-e kinéznie, mint egy új épületnek? Végül maradtunk a régebbi külleménél. Például a homlokzaton minden dísz eredeti, de nem tökéletesre van lecsiszolva, hanem olyanra, mint ahogy azt az építése korában készítették.

Manapság tükörsima felületeket hoznak létre, ez azonban rücskös. Direkt ehhez választottunk anyagokat, hogy megőrizzük az eredeti jellegét. Nagyobb és nehezebb feladat volt, mint ha a mai kornak megfelelő lett volna a célunk.

– A rejtett kincs a földszinti nagyteremben található. A különleges, fémből készült, míves, boltíves tartókra gondolok. Az egyikről volt sejtésem, mert a vakolat alól fölsejlett, a másiknak azonban nyoma sem volt, de reménykedtünk, hogy a falazat alatt ott is találunk egyet. Valamelyik korábbi felújítás során itt három kisebb termet alakítottak ki, ezért befalazták azokat. Statikai szempontból jelenleg is szükség van rájuk.

– A felújított terület, mintegy négyszáz négyzetméter. A munkát azzal kezdtük, hogy a talajszinten elvágtuk az épületet, hogy egy új alapot és vízszigetelést húzzunk be alá. Ez egy, egy centiméteres műanyag lemez, ami arra kell, hogy ne vizesedjen a fal, ami az épület korábbi problémája volt. Padlófűtést építettünk, amit egy modern, kondenzációs gázkazán lát el. A helyiségek klimatizálva lettek. A könyvtár az építészeti hangulatba illeszkedő bútorzatot kapott.

– A felújítás nagyon élvezetes munka volt az ebben részt vevő egész csapat számára. Jól tudtunk együtt dolgozni a kollégáimmal, akik főleg helybeliek vagy a környékről jártak ide dolgozni. Valamennyien magyarok. Ehhez a minőségi kivitelezéshez nem kellett semmiféle szigorúság. Nálunk a szombat és a vasárnap munkaszüneti nap, de volt olyan alkalmazott, aki ennek ellenére önként bejött, mert annyira szeretett itt dolgozni.

– Lehet, hogy hihetetlen, de az eltelt idő alatt hozzám nőtt ez az épület. Egy kicsit az „enyém” is lett. A hivatalos megnyitó előtti estén és a következő reggel nagyon korán, még végigjártam és időztem egy kicsit, amikor teljesen egyedül lehettem benne. Nagy örömöm telt benne.

A royal flush, ami egyszer adódik

– Valamikor régen pókereztem és egyszer csak bejött egy rojálflössöm. (Ez öt ugyan­olyan színű, és egymás után sorban következő kártyát tartalmaz A-tól 10-ig!) Azt mondják, hogy ez az ember életében csak egyszer fordul elő. Ezzel a munkámmal kapcsolatban is úgy érzek, hogy a kártyában elért szerencsémhez hasonló, hogy elvégezhettem. Remélem, hogy lesz még hasonló lehetőségem a szakmai munkám során, de az eddigiekben ez a szakmai csúcs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában