önkormányzati választások

2019.10.13. 07:00

Esküt tettek a helyi szavazatszámláló bizottságok tagjai

Vasárnap önkormányzati választások lesznek Magyarországon. A jogszabályi kötelezőknek megfelelően a Dunaújvárosi Egyetem A jelzésű épületében egy oktatás keretében esküt tettek a szavazatszámláló bizottságok tagjai.

Szabó Szabolcs

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Kint egyre sokasodó és néha élénknek tűnő szócsatába keveredő képviselőjelöltek, bent teljes telt ház. A Dunaújvárosi Egyetem konferenciatermében több mint száz, az adott helyi választási körzetekbe delegált tag jött össze, hogy esküt tegyen és meghallgassa a legfontosabb tudnivalókat.

Cserna Gábor polgármester mondta elő az eskü szövegét az egyetemen
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A jogszabályoknak megfelelően először a Cserna Gábor polgármester vezette eskütétel volt a bizottságok tagjainak feladata, majd dr. Hanák Tamás ügyvéd, a Helyi Választási Bizottság elnökhelyettese mutatta be a voksolás helyi felelőseit.

Tehát: dr. Sürü Renáta, Dunaújváros jegyzője, a Helyi Választási Iroda vezetője, helyettese: dr. Molnár Attila aljegyző.

A Helyi Választási Bizottság (HVB) tagjai: dr. Bakos Károly elnök – ő hosszan tartó betegsége miatt ezúttal nem vállal szerepet a voksolás lebonyolításában.

Így a HVB tagjai: dr. Hanák Tamás, a bizottság elnök-helyettese, dr. Varga Balázs, a bizottság választott tagja, dr. Móricz Zoltán András, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt jelölő szervezetek által megbízott bizottsági tag. Dr. Tóth István, a Rajta Újváros! Egyesület jelölő szervezet által megbízott bizottsági tag, Gedainé dr. Vidovics Regina, a bizottság első számú választott póttagja, dr. Eszenyi Zoltán, a bizottság második számú választott póttagja.

Dr. Hanák Tamás az eskütétel után mondott köszöntő beszédében elmondta:

– Egy kisebb közösség nagy döntései előtt állunk, ezt a feladatot pedig meg kell becsülnünk. Minden tagnak eredményes és problémamentes munkát kívánok.

A vasárnapi voksolás rendjéről

Dunaújvárosban összesen negyvenhét szavazókörben várják a szavazatszámláló bizottságok a voksolni szándékozókat 2019. október 13-án reggel 6 órától.

Eltérés az eddigiektől, hogy a nemzetiségi szavazók számára nincs kijelölt szavazókör, voksaikat a negyvenhét szavazókör közül ott adhatják le, ahol a polgármesterre és a közgyűlés tagjaira egyébként is szavaznak. Kijelölt szavazókör az akadálymentesítés szempontjából nincs, a szavazókörök kétharmada akadálymentes épületben került elhelyezésre. Szavazni abban a szavazókörben lehet, ahova az állandó lakóhelye a körzetesítés kapcsán tartozik, illetve átjelentkezés esetén, ahol a választó tartózkodási helye található. Erről a Nemzeti Választási Iroda értesítést küldött a választópolgároknak tájékoztatás jelleggel. Akinek ez az értesítő rendelkezésére áll, azt vigye magával a szavazásra, amennyiben azonban nem találja, az sem baj, mert az értesítő hiánya nem gátolja a szavazat leadását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában