Az átalakuló szakképzési rendszerről beszélgettek

2019.10.19. 10:00

Érdekeltek a hatékony együttműködésben

A Szakképzés 4.0 stratégia volt a témája a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara legutóbbi szakképzési klubos rendezvényének.

Kőhalmi Kálmán

A témáról kialakuló beszélgetés felvezetéseként Pocsainé Varga Veronika, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója ismertette a szakképzési intézményrendszerben 2020-tól életbe lépő változásokat. A stratégia fő célja, hogy a gazdaság gyors ütemben átalakuló (részben, ahogy a stratégia elnevezése is utal rá, az Ipar 4.0 miatt) igényeihez igazítsa a szakképzést, valamint az oktatott szakmákat. Kormányzati szinten növelni akarják az átjárhatóságot az egyes intézmények között, és az ágazatokon belül is.

Pályaválasztás előtt álló fiatal a Dunaferr tanműhelyben – új szakmák, képzési rendszer
Fotó: archív

A tanuló az ágazati alapozó vizsgát követően még módosíthat azon, hogy mely szakmát választja. Mivel ma már gyakorlatilag minden szakma hiányszakmának számít, így ez a kifejezés is megszűnik a hozzá kapcsolt kiemelt ösztöndíjrendszerrel együtt. A koncepció szerint minden technikumot, illetve szakképzőiskolát választó tanuló ösztöndíjban fog részesülni a jövőben, illetve az iskola elvégzése után egyösszegű pályakezdő juttatás bevezetését is tervezi a kormányzat, amelynek részletei még nem ismeretesek.

A Szakmák Éjszakáján tartott bemutató
Fotó: ZsE/archív

Az új OKJ szakmastruktúrájának kialakításáról, a különböző ágazatokban érintett vállalatok, vállalkozások képviselői gondoskodnak. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett ágazati készségtanácsok (ÁKT) tevékenységéről Kácser Zoltán beszélt, aki az ISD Dunaferr képviseletében a bányászati és kohászati ÁKT elnöke. Az eddigi munka során elkészültek az ágazatok szerinti szakmaleírások, ezek kiadványként már elérhetők az interneten, de nyomtatott formában eljut a pályaválasztás előtt állók kezébe is. Jelenleg az ágazati alapképzések tartalmán dolgoznak, illetve a kimeneti képzési követelményeken az egyes szakmák vonatkozásában. Rövid az idő, hiszen a 2020-as tanév már ezek szerint kezdődik majd a szakképző intézményekben.

A szakképzési klub rendezvényén ott voltak a dunaújvárosi szakképzési intézmények gyakorlati oktatásvezetői mellett a gyakorlati képzőhelyek, vállalkozások képviselői is. Így minden érintett számára hasznos beszélgetés alakult ki az előadások nyomán. Az átalakulás több elemét még csak sejteni lehet, hiszen még nem jelent meg az új szakképzési törvény, illetve a változásokat rögzítő jogszabályváltozások, új előírások sem. A terület szereplői – ez látszott a rendezvényen – a hatékony együttműködésben érdekeltek, közös céljuk, hogy sikerrel tudjanak alkalmazkodni a változásokhoz, annak érdekében, hogy erősödhessen a helyi szakképzés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában