műrepülő-bemutatót is tartanak

2019.09.02. 12:00

Látványos légi parádéra készülnek az ászok

Szeptember 8-án, vasárnap már huszonnegyedik alkalommal rendezi meg az Albatrosz Repülő Egyesület hagyományos légi parádéját az egykori futárhelikopteres ezred bázisán.

Török Tímea

A program szerint elsőként a II. világháború előtt tervezett kétfedelű, angol kiképzőgépek bemutatója során láthatnak a nézők műrepülést. Az alapfokú kiképző légi járműveken tanulták meg a brit vadászpilóta-növendékek a műrepülés alapjait, ami az akkori légi harcok sikeres megvívásához feltétlenül szükséges volt. A Tiger ­Mothok jelenleg is műrepülhető állapotban vannak. A Magyarországon katonai és később polgári üzemeltetésben egyaránt szolgáló JAK–11-es – amely egyenesen a zeltwegi repülőnapról érkezik hozzánk – már a második világháború végét idéző technika. Sebességben és teljesítményben is jóval meghaladta a harmincas évek repülőgépeit, nálunk az ötvenes években használták kiképzésekre.

Látványos műrepüléssel érkeznek a Gripenek Börgöndre, ahol a hanghatás sem lesz utolsó
Fotó: FMH

A kiképzőgépek sorát folytatva az L–29 Delfin már a hatvanas-hetvenes évek repülőgépe. A Delfinnel ellentétben a JAS–39C Gripen a Magyar Honvédség negyedik generációs vadászgépe: légierőnktől egy valóban dinamikus programot láthatunk. A Gripenek is a zeltwegi légi parádéról érkeznek, ott tartanak bemutatót pénteken és vasárnap, majd pápai leszállást követően érkeznek a Börgönd feletti légtérbe.

A felettébb látványosnak ígérkező programban természetesen idén is szerepel majd Veres Zoltán műrepülő-Európa-bajnok bemutatója, aki rendszeres résztvevője a légi parádéknak, és már jó ideje nem hiányozhat egyetlen repülőnapról sem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában