A hét végén a „Tiszta utcák, tiszta terek” akció lesz a befejezés

2019.09.21. 11:30

Autómentes nap: ovisok és iskolások tanulhattak

Az Európai Mobilitási Héten tegnap az autómentes napot tartották meg a szervezők. Dunaújvárosban a központ a Vasvári Pál Általános Iskola előtti tér volt a Petőfi ligetben.

Agárdy Csaba

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A ligetben óvodások és általános iskolások ismerkedhettek meg a környezetvédelem szükségességével, volt aszfaltrajzolás, kerékpáros ügyességi akadálypálya, biztonságos közlekedéssel kapcsolatos rendőrségi állomás feladatokkal, környezetvédelmi totó, rejtvények.

A Dunaújvárosi Egyetem elektromos motorjai népszerűek voltak. Jobbról Zölei Ádám, a DUE kommunikációs munkatársa
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

 

Az első állomáson, a köznyelven csak részeg- vagy drogszemüvegnek nevezett, hivatalosan szimulációs szemüveget próbálták ki a diákok, aminek a lényege: a szemüvegek a bódult, illuminált állapotot szimulálják, beleértve az óvatosságot, a növekvő reakcióidőket, zavartságot, virtuális torzulásokat, a mélység és távolság megbecsülésének változását, a periférikus látás csökkenését. (Hetvenhat országban használják a különböző iskolákban oktatási eszközként.)

Az általános iskolások kerékpáros ügyességi versenyen vettek részt

A gyerekeknek a „részegszemüvegben” egy műanyagtálba kellett gombokat dobálniuk, nem sikerült nekik, mindig célt tévesztettek.

A kerékpáros ügyességi versenyen érdekes volt azt tapasztalni, hogy az általános iskolások nem tudnak kerékpározni, egy olyan városban, ahol nagyon sokan használják iskolába, edzésre menet a biciklit.

Volt, aki ügyes lett volna, de az „eltévesztette a házszámot”, mondta is neki Tóth Géza, a Vasvári iskola pedagógusa, ez nem gyorsasági, hanem ügyességi feladat…

A „részegszemümeveg” alaposan kifogott a gyerekeken

Viszont az ovisok a kis biciklikkel nagyon szépen szlalomoztak a kijelölt pályán.

A Dunaújvárosi Egyetem külön standdal képviseltette magát. A résztvevők között, a KTM elektromos motorok, köztük egy kis motor is, keltette fel a legnagyobb figyelmet. Az autómentes napon a lényeg, hogy minél kevesebben üljenek a gépkocsijukba, és használják minél többen a tömegközlekedési eszközöket. Ennek érdekében a KNYKK Zrt. biztosította a térítésmentes közlekedést a helyi menetrend szerinti autóbuszjáratain. Ma és holnap a „Tiszta utcák, tiszta terek” takarítási akcióval ér véget a mobilitási hét Dunaújvárosban.

Lészeg Boglárka nagyon ügyesen vette a „kanyarokat”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában