oktatás-módszertani konferencia

2019.08.27. 14:00

A DUE-n egyetemi oktatók cserélnek tapasztalatot

Két napon át a tudomány felkent papjai gyűlnek össze a Dunaújvárosi Egyetem nagyelőadójában, tanárok tanulnak tanároktól a magyar felsőoktatásban Matematikát, Fizikát és Informatikát Oktatók (MAFIOK) 43. Országos Konferenciáján, amit 2007 után újra nálunk rendeztek meg tegnaptól.

Balla Tibor

20190826 Dunaújváros MAFIOK 2019 Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: LI

A Matematikát, Fizikát és Informatikát Oktatók (MAFIOK) 43. Országos Konferenciája elsődleges célja annak elősegítése, hogy a felsőoktatási intézmények oktatói és kutatói a matematika, a fizika és az informatika korszerű és hatékony oktatásáról és tudományos eredményeiről előadások, poszterbemutatók és személyes találkozás révén tapasztalatot cserélhessenek, valamint kapcsolatot építhessenek mind a hazai kollégákkal, mind a környező országok magyar ajkú oktatóival. A rendezvény célja továbbá, hogy fórumot adjanak a PhD-hallgatók eredményeinek bemutatására.

A Dunaújvárosi Egyetemen gyűltek össze a matematikát, fizikát és informatikát oktató legjobb tanárok
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A konferencia tervezett főbb témakörei: a korszerű matematika-, fizika- és informatikatanítás és -tanulás új útjai és távlatai, oktatásfejlesztési tapasztalatai; a felsőoktatás alapozó tárgyainak oktatás-módszertani problémái; mesterképzésbe való bekapcsolódás, a duális képzés gondjai és tapasztalatai; matematika, fizika és informatika területek tudományos eredményei; új és innovatív kutatási irányok, problémák és gyakorlati alkalmazások bemutatása a fenti tudományterületeken.

Dr. Horváth Miklós levezető elnök

Elsőként dr. Horváth Miklós főiskolai tanár, levezető elnök köszöntötte az egybegyűlteket, köztük a programbizottság elnökét, dr. Rácz Ervint, az Óbudai Egyetem egyetemi docensét. A megnyitóbeszédet dr. Nagy András, a Dunaújvárosi Egyetem tudományos és kutatási rektorhelyettese mondta. A következőképpen fogalmazott: Ez nemcsak egy jeles és szakmailag színvonalas esemény itt az egyetemen, hanem egy lehetőség arra is, hogy intézményünket bemutassuk és a várost is megismerhessék. Ennek kapcsán elmondta, hogy éppen ötven éve folyik itt felsőfokú képzés, és 2016-ban nyerték el az alkalmazott tudományok egyeteme címet. Ismertette a hallgatósággal, amit az egyetemről érdemes tudni, hozzátéve, hogy a matematika, fizika, informatika tárgyak az alapképzés legfontosabb elemei.

Az első előadó, az egyetem legrégebbi tanára, dr. Kiss Endre volt

Cserna Gábor polgármester is köszöntötte a magyar felsőoktatásban matematikát, fizikát és informatikát tanító oktatókat. Kijelentette: nagyon büszkék vagyunk az egyetemre, amely a térség meghatározó szellemi műhelye, majd felidézte annak fejlődését. Szót ejtett arról, hogy oktatási intézményünk a Paks II beruházásban nagyon komoly szerepet fog vállalni. Meglátása szerint az egyetemen zajló oktatás színvonalát jól mutatja a külföldi hallgatók viszonylag magas száma is. Kijelentette, meggyőződése, hogy a Dunaújvárosi Egyetem jövője továbbra is stabil.

 

Az egykori kollégára emlékeztek

Dr. Kispéter József, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Matematikát, Fizikát és Informatikát Oktatók Országos Konferenciájának tiszteletbeli elnöke megemlékezett Nyirati Lászlóról, a Kodolányi János Főiskola egykori főiskolai adjunktusáról. Ugyanis a ­MAFIOK gyászolja programbizottságuk egykori tagját, aki 75 éves korában, ez év februárjában távozott egy égi bizottságba. Azok közé tartozott, aki ötleteivel, önzetlen munkájával mindig az első sorokban volt, mondhatni rendszergazdája volt a szervezésnek – fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában