Vége az áradásnak?

2019.06.05. 13:00

Folyamatos apadás várható hétfőig, de...

A legutóbbi vízállás-jelentésünk óta az akkori 435 centiméterről csökkent a vízszint a Dunán: június 4-én reggel 372 centit mutatott a mérce városunknál – de, ha a tragikus budapesti hajószerencsétlenségre gondolunk, akkor a hátralévő mentési munkálatok szempontjából még mindig nem eléggé alacsony a folyó.

Pekarek János

Ráadásul nem egyenletes a vízjárás: azóta volt egy áradási csúcs is, június elsején 450 centiméteren állt a mérce Dunaújvárosnál. A kilátások szerint viszont apadás várható.

Fotók: Zsedrovits Enikő

Mégpedig folyamatosan: ma, azaz szerdán 336, csütörtökön 320, pénteken 311, szombaton 300, vasárnap 284, jövő hétfőn 266 centiméter várható – hacsak valami közbe nem jön...

S vegyük számításba, hogy az első árhullám május 22-én érkezett a térségünkbe: akkor 150 centiméterről indult az emelkedés, tehát a hétfői érték még mindig több mint egy méterrel magasabban lesz.

A hajószerencsétlenséget leszámítva (igaz, az eddigi hírek szerint ahhoz nem volt köze az áradásnak, bár a mentést erősen befolyásolta a víz­állás) tehát az árhullám még nem okozott jelentős károkat. Azért látható a folyó mentén néhány érdekes partszakasz, amelyen ott is előfordul víz, ahol csak ritkán, vagy eddig egyáltalán nem. S ki tudja: a mostanában tapasztalható, kiszámíthatatlan időjárás mellett nem árthat, ha jó előre felkészülünk sok mindenre, amint arra május 30-i lapunkban fel is hívtuk a figyelmet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában