egészségünk érdekében

2019.06.20. 07:00

Egy életmentő ajánlat a korosabb asszonyoknak

Ismét városunkban parkol a MammAlba piros kamionja, ahol a Népegészségügyi program keretében mammográfiás szűrést végeznek hétfőtől egészen július 12-éig.

Jakab Klára

Az Egészségfejlesztési Iroda előtt parkoló mobil szűrőállomáson a Dunaújvárosban lakó 45 és 65 év közötti asszonyok emlőszűrő-vizsgálatát végzik. Hat–nyolc asszony várakozik a kocsiban és a lépcső előtt, halkan beszélgetnek, de hosszú trécselésre nincs alkalom, mert a sor gyorsan halad, az adategyeztetés is és a vizsgálat is pár percig tart csupán. Az asszonyok értesítést kaptak a vizsgálat időpontjáról, s ki előbb, ki később jön (vagy nem is jön el…), így érkezési sorrendben lépünk a praktikusan berendezett utazó állomásra. A Life egészségcentrum készülékeivel felvételek készülnek (amelyeket korábbi leleteinkkel is összehasonlíthatnak a diagnosztikusok), s bármilyen elváltozást találnak, értesítik a pácienst, s behívják egy kontrollvizsgálatra.

Városokban és kis településeken menetrendszerűen megjelenik a kamion, hogy helybe vigye a korszerű diagnosztikai állomást
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Az emlőszűrést kétévente végzik a 45 és 65 év közötti nők körében, s mivel a kamion településről településre jár, így a nők jelentős hányadát sikerrel célozza a vizsgálat. Ha valakinek panasza van, ne várja meg a következő szűrővizsgálatot, azonnal keresse fel háziorvosát! Az életminőség hatékonyságának növelését akkor sikerül a legjobban elérnünk, ha a betegség megjelenésének valószínűségét csökkentjük. A népegészségügyi program egyebek mellett a nagy kockázatot jelentő emlődaganat mielőbbi felderítésére vállalkozik, mert – s e szlogent jól ismerjük már – a korán felismert betegség sikerrel gyógyítható. Hazánkban évente 5-6000 új emlőrákos beteget fedeznek fel, és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe. Az emlőrák ezzel a magyar nők leg­gyakrabban előforduló daganata. Összehasonlításul: méh­nyakrákban évente nagyjából 1100-an betegszenek meg, és négy–ötszáz nő hal meg emiatt.

Kedden délelőtt öröm volt látni, ahogy a nők egymásnak adták a kilincset (amiben annak is szerepe volt, hogy hétfőn nem működött a gép, így vissza kellett rendelni a klienseket), de akkor is: folyamatosan érkeztek az asszonyok, hol többen, hol kevesebben, hogy tegyenek az egészségükért.

Miről is beszélünk? Pár perc az időnkből, amivel talán évtizedekkel tovább élhetünk. Nők lévén fontolgatnunk sem kell: visszautasíthatatlan ajánlat.

Nem kell félni a sugárterheléstől

A magyar női népesség emlőrák-kockázata 8–10 százalék körül van, vagyis minden 10. nőnél alakul ki a betegség. A mammográfiás – röntgensugarakkal végzett – emlőrákszűrés 2002 óta ingyenesen biztosított minden magyar nő számára. A sugárdózis miatt nem kell aggódnunk: egy mammográfiás vizsgálat 0,2–0,4 millisievert sugár­terheléssel jár, ez épp tíz mellkasröntgennek felel meg. Egy évben pedig átlagosan 2–2,4 millisievert terhelést kap mindenki a kozmikus háttérsugárzás következtében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában