Baleset-megelőzési kampány

2019.05.18. 07:00

Zebra terv akció: „hogy mindenki hazaérjen!”

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága által meghirdetett, Zebra terv elnevezésű baleset-megelőzési kampányhoz természetesen a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság is csatlakozott. A május 14. és 19. között zajló akció keretében közlekedésbiztonság szempontjából kiemelt kockázatú gyalogos-átkelőhelyeknél ellenőrizték az autósokat.

Szabó Szabolcs

Pénteken dél­előtt fél tíz és tizenegy óra között sajtónyilvános közúti ellenőrzés zajlott a Vasmű úton. A részletekről lapunknak Németh Miklós rendőr alezredes nyilatkozott.

– Az országos akció legfontosabb célja, hogy felhívjuk a gépjárművezetők figyelmét arra, hogy a gyalogátkelőhelyeken minden esetben meg kell adni az elsőbbséget az ott áthaladó gyalogosnak. A tapasztalatok sajnos azt bizonyítják, hogy e téren (is) fejlődniük kell a közlekedőknek. Az ellenőrzések célja inkább a prevenció, a megelőzés és a közlekedési szabályok betartatása. Adott esetben azonban szankcionálás sem marad(t) el.

A Zebra terv keretében kamerával is rögzítették a közlekedőket pénteken délelőtt a Vasmű úton
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Jó példa erre, hogy a napokban Borsod megyében volt olyan autós, akiknek az intézkedő rendőrök két hónapra bevonták a vezetői engedélyét, mert nem adta meg az elsőbbséget a gyalogosnak a zebrán. Célunk, hogy minél kevesebb baleset történjen a jövőben a gyalogátkelőhelyeken és közvetlen környezetükben. Ehhez kapcsolódik a kampány üzenete is: „...hogy mindenki hazaérjen!”

Az autósoknak fokozott óvatossággal kell megközelíteni a zebrát

A közlekedésben résztvevőknek érdemes megfontolni az ORFK alábbi tanácsait:

A gyalogosok, amennyiben a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely van, azon haladjanak át az úttesten!

Mielőtt az úttestre lépnek, mindig győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e kelni az úton.

A járművek vezetői fokozott óvatossággal közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek környékét és próbáljanak szemkontaktust felvenni az átkelni szándékozó gyalogossal, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában