Új szemszögből az energiatudatosságról

2019.05.21. 08:00

Három nyertes, megvannak az év energiakövetei

A korábbi évek sikerére tekintettel, idén is meghirdette pályázatát a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a felsőoktatási intézményekben természet­tudományos tárgyakat hallgató diákok számára.

duol.hu

A hivatalos eredményhirdetésre ünnepélyes díjátadó keretében került sor, ahol három diák nyerte el az Energia­követ 2019 címet és a hozzá járó ösztöndíjat. A pályázatnak ezúttal is dr. Dorkota Lajos, a MEKH elnöke volt a fővédnöke.

Pályázni egy bemutatkozó motivációs videóval és egy felső tagozatos általános iskolai vagy középiskolai tanóra tematikus vázlatával lehetett. A pályázati anyaggal szemben a legfőbb elvárás az volt, hogy a jelentkezők egy rendhagyó tanóra keretében újszerűen, kreatívan, a témát látványos kísérletekkel alátámasztva meséljenek a fiataloknak az energiagazdálkodásról és a tudatos energiafogyasztásról.

Balról Csiszár Barnabás, dr. Grabner Péter, Máté Marcell Tibor, Czippán Katalin, Putti Krisztián, Zsíros László Róbert
Fotó: MEKH

A legjobb pályamunkákat benyújtó jelentkezőknek a MEKH székházában megtartott bemutató során szakmai zsűri előtt is bizonyítaniuk kellett előadói készségüket. – Itt elsősorban azt vizsgáltuk, hogy a jelentkező valóban élményszerűen tudja-e átadni a tudatos energia­felhasználással kapcsolatos ismereteit – fogalmazott Sche­rer Zsolt, a MEKH szóvivője. – A program lényege, hogy miközben sokat beszélünk az energiatudatosság és az energiatakarékosság fontosságáról, a legtöbben nem tudják pontosan, hogy a mindennapokban mit tehetnek ezért. Ezektől a tehetséges fiataloktól azt várjuk, hogy új szemszögből beszéljenek a témáról és interaktív tananyaggal szemléltessék a diákoknak.

A pályázatokat három szempont szerint értékelte a zsűri: dr. Grabner Péter, a MEKH energetikáért felelős elnökhelyettese, Czippán Katalin környezeti nevelési és kommunikációs szakember és Zsíros László Róbert tudományos ismeretterjesztő vlogger, a Szertár Projekt alapítója. Végül három hallgatót választottak ki, akik Energiakövetként egy ország szupertanárai lehetnek: Csiszár Barnabás (19) (ELTE TTK földtudományok, I. évfolyam), Máté Marcell Tibor (23) (ELTE fizika, mesterszak), Putti Krisztián (23) (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, energetikai mérnök MSc, I. évfolyam).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában