Elfogadták a zárszámadást, módosították a költségvetést

2019.05.30. 17:30

Az alapítványok tevékenységét is támogatja az önkormányzat

Soron kívül ülésezett Dunaújváros önkormányzatának közgyűlése tegnap délelőtt. Az utólag napirendre tűzött témakörrel együtt – ami az uszoda belső medencéihez tartozó gépészeti rendszer felújítása – összesen ötvenhárom témakörben döntöttek a képviselők.

Körmendi Erzsébet

Az önkormányzat 2018. évi költségvetése végrehajtásáról szóló rendelet elfogadásával kezdődött tegnap a döntéshozatal, majd a pénzügyeknél maradva több tételben módosította a közgyűlés a város ez évi költségvetését. Az idei mérlegre később is visszatértek: az egyensúlyhoz szükséges külső forrás igénybevételéről kellett dönteni. A rendelet másfél milliárd forint, felhalmozási célú hitel igénybevételét tartalmazza. A hitelkérelem benyújtásához szükséges a pénzintézet által tartalmilag és formailag is elfogadható közgyűlési határozat.

Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A döntés meghozatala előtt Barta Endre képviselő mondta el aggodalmait, hangsúlyozva: február óta vár választ arra, hogy konkrétan mire szeretnék elkölteni ezt a másfél milliárd forintot. Negatív következtetések levonása helyett a pozitívumokat kellene észrevenni, nyomatékosított a válaszában Cserna Gábor polgármester, mert mint mondta: „komoly terv mentén a jövő városát építjük, jelentős fejlesztéseknek lehetünk tanúi bármerre is nézünk a városban”. Hozzátette: egyelőre elvi döntést kell hozni a hitelfelvételről, és később – a pozitív banki elbírálás után – arról is a közgyűlés dönt majd, hogy tételesen mire használják fel a másfél milliárd forintot.

Az állattartásról szóló helyi rendelet módosításához szintén Barta Endre szólt hozzá, pontosabban a kutyafuttató kialakítására kérdezett rá; a polgármester írásos választ ígért neki. Utána döntöttek a településszerkezeti terv és helyi építési szabályzat korrekciójáról.

Dr. Petrus Izabella lesz a 4-es számú felnőtt körzet háziorvosa, a képviselők jóváhagyták a feladatellátási szerződését és a támogatási kérelmét.

Városfejlesztési nagyberuházásokat érintő témakörök következtek. Fürdőpark kialakításához a nyilvánosság biztosítására vonatkozó megbízási szerződést hagyták jóvá, átcsoportosították a Szalki-sziget rekreációs célú fejlesztése projekt előirányzatát, elfogadták az Aquantis mellett felépítendő szálloda és rendezvényközpont megvalósításához szükséges szerződéseket, és a Baracsi úti arborétum fejlesztésvel összefüggésben átjárási szolgalmi jog alapítását, továbbá módosították a stadion fejlesztésének második ütemét szolgáló támogatási szerződést.

Pályázati támogatás igényelhető a központi költségvetésből muzeális intézmények szakmai tevékenységére. Az Intercisa a Kubinyi Ágoston Program pályázatából egy önálló kiállítássarkot hozna létre, tematikája a város és városfejlesztés története. A pályázható összeg 30 millió forint, ehhez 10 százalék, 3 millió forint önrész szükséges. A közgyűlés egyetértett pályázati részvétellel, és biztosította az önrészt.

A testület 17,5 millió forintot biztosított tegnapi ülésén arra, hogy az Attila utca 10/a szám előtti füves terület helyén térkő burkolatot alakítson ki a DVG Zrt., valamint átépítse az Erdősor 41. melletti, megsüllyedt lépcsőt és új korlátot telepítsen oda. További 10 millió forintot szavaztak meg a képviselők a megrongálódott buszvárók felújítására, a buszöblök reno­válására pedig közel 2,7 millió forintot. Ezekkel a fejlesztésekkel kapcsolatosan költségvetési források átcsoportosításáról is határoztak a megjelentek, ahol a feladatellátás azt indokolta.

A Béke városrész meglévő játszóterei nem tudnak elég helyet biztosítani a gyerekeknek. Ezt a tényt, továbbá a lakók igényét figyelembe véve a képviselők jóváhagyták, hogy a DVG Zrt. három elemből álló, új játszóteret létesítsen a Hengerész utcában.

Helyiséghasználati és bérleti díjakkal, díjhátralékokkal kapcsolatos határozatok mellett fontos témakörként került a testület elé néhány önkormányzati tulajdonú cég múlt évi beszámolója és ez évi üzleti terve. Továbbá leginkább a támogatottak szempontjából volt nagy jelentősége annak, hogy a képviselő-testület tagjai jóváhagyólag döntöttek a Dunaújváros területén működő szociális és egészségügyi, oktatási és ifjúsági, valamint közművelődési szervezetek alapítványi pályázatairól, támogatási kéréseiről.

Zárt ülésen tárgyalta a közgyűlés tegnap délelőtt a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatói megbízatását. A döntés értelmében 2019. június 1-től 2024. május 31-ig, továbbra is Mádai Balázst választotta meg a társaság elnök-vezérigazgatójának. A cég könyvizsgálói tevékenységét pedig Tóthné Nagy Etelka látja el 2019. június 1-től 2020. május 31-ig.

Versenyképesség-növelő fejlesztés

A Hamburger Hungária Kft. jelenlegi telephelyének bővítésével jelentős, gyártókapacitását érintő beruházást hajt végre. A versenyképességet növelő és a fenntartható, az úgynevezett körforgásos gazdaság teljes körű megvalósítását célzó fejlesztéseket a magyar kormány 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segíti. A cégnek további további területre van szüksége a beruházáshoz; a vásárlási kérelmet a közgyűlés jóváhagyta. A határozathozatalt követően Cserna Gábor elismeréssel szólt a Hamburger Hungáriáról, stratégiai fontosságúnak nevezte ezt a döntést, majd kifejtette, bízik benne, hogy a cég tevékenysége továbbra is stabil és eredményes lesz.

Ólomüveg ablak

A város 10 millió forinttal segíti a templom ólomüveg ablakainak beépítését. Ez egy ablak ára. A polgármester arra kéri a dunaújvárosi vállalkozásokat, a helyben iparűzési adót fizető, itt tevékenykedő cégeket, hogy járuljanak hozzá további ólomüveg ablakok beépítéséhez. Erre levélben is felkéri őket hamarosan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában