barkát szentelnek

2019.04.13. 13:00

Virágvasárnapi és nagyheti misék

Virágvasárnap előtt állunk: április 14-én emlékezik a keresztény világ Krisztus Jeruzsálembe történő bevonulására.

Pekarek János

A magyarországi templomokban, így Dunaújvárosban is ebből az alkalomból barkát szentelnek, jelképezve ezzel azt, ahogyan a jeruzsálemi nép pálmaágak és ruhák leterítésével hódolt Jézus előtt, írja a római katolikus plébánia lapunkhoz eljuttatott közleménye.

Virágvasárnapon barkát szentelnek a templomokban Fotó: pixabay

Ugyanakkor a hívők virágvasárnapon az evangélium keretében már Krisztus szenvedéstörténetét (azaz a passiót, lásd: ezen az oldalon) éneklik, előrevetítve ezzel Jézus szenvedését és kereszthalálát, azt, hogy az a nép, amely Krisztus Jeruzsálembe történő bevonulásakor még királynak kijáró tisztelettel hódolt neki, néhány nappal később már megfeszítését követelte.

A virágvasárnapi hétvége szentmiséi a dunaújvárosi nagytemplomban szombaton este hat órakor, vasárnap dél­előtt 8 óra 30 perckor, az óvárosi templomban vasárnap 10 óra 30 perckor kezdődnek. Passió-éneklés azonban csak a vasárnapi szentmiséken lesz.

A virágvasárnap a nagyhét kezdete is. Április 15-én, nagyhétfőn mise reggel 7 óra 30 perckor, nagykedden 18 órakor, nagyszerdán reggel 7 óra 30 perckor, nagycsütörtökön 18 órakor lesz. Nagypénteken a keresztút 15 órakor kezdődik, a szertartás 18 órakor lesz. Nagyszombaton a húsvéti vigília mise 18 órakor, a húsvétvasárnapi nagytemplomi mise pedig 8 óra 30 perckor kezdődik, az óvárosi mise 10 óra 30 perckor, húsvéthétfőn 8 órakor lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában