sokan munkába álltak

2019.04.15. 07:00

Csodás rendet tettek a város számos területén

Az Aztakeservit egyesület tagjai és az általuk mozgósított jó szándékú és tettre kész, mindenféle életkorú és foglalkozású aktivisták a szombati, egész napos szemétszüretükön főleg Dunaföldvár külső területeit tisztították meg. Nem unatkoztak.

Balogh Tamás

Alapos előkészítéssel álltak neki most végrehajtott akciójuknak. Ebbe beletartozott a célba vett terepek felderítése, a munkaeszközök, zsákok, szállító járművek biztosítása, valamint a begyűjtésre került a szemét elhelyezését illető feladatok elvégzése is. Mellette jött az önkéntesek koordinálása és talán meglepő, de figyelemre méltó vendégül látása is.

Az egyesület és a hozzátartozók derékhada a délutáni záráskor!
Fotók: Balogh Tamás

Ferenczi Zsoltnak, az egyesület elnökének az akció fináléjában gratuláltunk az elvégzett hatalmas munkához: – Köszönjük az elismerést, ami azonban nem engem, hanem ezt a sok embert illeti, aki a hűvös és esősre fordult időjárás ellenére is munkába állt a mai reggelen. Ezt a műszakunkat kár lenne a mai napon eltöltött idővel mérni (ami körülbelül reggel 7-től délután 4-ig számolható), hiszen az előkészületek már egy jó hónappal ezelőtt megkezdődtek. A célunk az volt, hogy Dunaföldvár külső területeit, beleértve a Duna-partot és a szigetet is, megtisztítsuk a hulladéktól. A településen kívül talált illegális hulladéklerakókat is felszámoltuk. Sok tervünk van, és ez a munka annak csak egy része. Igazából úgy érezzük, hogy az eső elfelezte a feladatra előzetesen jelentkezők létszámát, de így is körülbelül százötven fővel kezdtük el ezt a nehéz munkát. A szemétgyűjtéssel nem zárult le a program, mert a Duna-parti bázisunkra vártuk azokat, akik „tort” akartak ülni a szeméten egy jó vacsorával, a hozzá való itallal és koncertekkel.

Hatalmas mennyiségű szemetet találtak és gyűjtöttek össze

A munkájuk eredményeként hatalmas depónyi szemét gyűlt össze. Ennek mi lesz a sorsa?

– A Dunanett Kft. elszállítja a megfelelő helyszínre. Előtte azonban még van vele dolgunk, hiszen a „kincseket”, a fémet, üveget, műanyagokat és egyebeket kategóriánként szétválogatjuk.

Fontos lenne, hogy mi, polgárok, a szemetelők is szembesüljünk ezzel a rossz szokásunkkal. Mit hajigálunk el leginkább?

– Inkább egy jó hírrel kezdem, hiszen az eldobált PET-palack mennyisége az elmúlt két év alatt, mintegy nyolcvan százalékkal csökkent. Az akcióink jó hatással voltak az emberekre. Az egyik célunk az, hogy elsősorban a fiatalokat nyerjük meg magunknak. Fogadják el, és álljanak mellénk, mert amit mi csinálunk az igenis egy menő dolog. Nekünk ez nem ciki, hanem büszkeség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában