Lebuknak a szélhámosok

2019.04.19. 18:00

Az unokázós csalók kiemelt célpontjai az idős emberek

A fővárosban külön nyomozócsoport működik az unokázós csalók elfogására, annyira megsokasodtak az ilyenfajta bűnesetek.

Fotó: pixabay

A kriminalisztika négy éve ismeri a mára egész Európában elterjedt unokázást. Vidéken is túl gyakoriak az ilyen esetek, amikor egyedül élő öregeket szemelnek ki a csalók.

Újabb sikeres nyomozással tette le a névjegyét a BRFK alig négy hónapja létrehozott, úgynevezett unokázós csalásokra szakosodott nyomozócsoportja – írta a Magyar Nemzet. Az unokázós csalók kiemelt célpontjai az idős emberek, vezetékes telefonon hívják fel őket unokájukként vagy gyerekükként, mondván, hogy balesetet szenvedtek, sürgősen pénzre van szükségük, küldenek valakit érte. A 23 éves budapesti L. Markót az Erzsébetvárosban, egy bevásárlóközpontban fogták el a nyomozók, miután négy idős embert is becsapott. Még január 2-án hajnalban felhívott egy óbudai idős asszonyt, a fiának mondva magát, azt állította, hogy balesetet szenvedett, kárt okozott és pénzre van szüksége. Az aszszony a megtakarított pénzét átadta a fi a barátjaként jelentkező ismeretlennek. L. Markó további három koros embert is becsapott, mintegy 11 millió forintot, illetve ékszereket kicsalva tőlük. A lakásán egymillió forintot, mobiltelefonokat, SIMkártyákat, telefonkönyveket, valamint azokból kitépett lapokat találtak a nyomozók.

Nemrég a 32 éves budapesti Sz. Józsefet is elfogták, aki felhívott egy nyolcvanéves asszonyt azzal az ürüggyel, hogy az unokája balesetet okozott, és megfenyegették, ha nem fizet, akkor nagyon megbánja; pénzre van szüksége, küld érte valakit.

Az idős asszony kétmillió forintot borítékba téve átadott a taxival érkező Sz. Józsefnek. Az asszony gyanút fogva megjegyezte a taxi rendszámát. Sz. a pénzt egy budai társasházba vitte, ám ott megjelentek a nyomozók. A férfi menekülni próbált, a pénzzel teli borítékot a lábtörlő alá akarta elrejteni. Elfogásakor bevallotta: a pénzt a házban lakó 17 éves barátjának akarta átadni. A fiút is elfogták. Csalás miatt eljárás indult ellenük.

A kriminalisztika négy éve ismeri az unokázást, ami mára egész Európában elterjedt. Jellemzően nagyvárosi bűncselekmény, ám kisebb városokban, falvakban is előfordult már. A viktimológia (áldozattan) szerint az idős emberek jóhiszeműségük, segítőkészségük és esetenként életkorukból adódó meggyengült egészségi állapotuk miatt kiemelten veszélyeztetettek.

Tipikus unokázós csalás, hogy valaki felhívja telefonon a koros embert, mondván, hogy az unokája/gyermeke balesetet szenvedett, mentőt kellett hívni hozzá, súlyos állapotban van, orvosi ellátásra szorul, pénzre van szüksége a gyógykezelésre és/vagy a baleset másik résztvevőjének a kifizetésére, hogy ne keveredjen még nagyobb bajba. A hívás közben beszéltetve az idős embert megtudják tőle a hozzátartozó becenevét, és azt használva erősítik meg a bizalmat. Néhány perc múlva az idős embernél meg is jelenik valaki a pénzért.

Módos nyugdíjasok az áldozatok

Tipikus, hogy a bűnözők telefonkönyvből keresik ki leendő áldozatukat. Közismerten módosabb környéken – a fővárosban jellemzően az I., II., III. és a XII. kerületben – élőket választanak, akiket vezetékes telefonon hívnak fel. Akadt olyan fővárosi banda, amelynek tagjai naponta több száz telefonhívást kezdeményeztek és több tíz millió forintot zsákmányoltak. Az áldozat kiválasztásánál elsőbbséget élvez a bűnözőknél, ha a telefonkönyvben fel van tüntetve, hogy az illető például doktor, közgazdász vagy éppen pénzügyi szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában