A modern világunk jelensége

2019.04.25. 20:00

A női szervezet esetleges vészreakciói a helytelen életmódra

Vannak betegségek, amik bárkit érinthetnek, mások csak bizonyos célcsoportokat. A hölgyek körében leg­gyakrabban előforduló jelenségek egyike a PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma.

Tóth Alexandra

Sokan küzdenek vele, mások nem is tudják, hogy a szervezetük több pontján jelentkező kellemetlen tüneteknek a PCOS az oka. Dr. Bazsa Sándor PhD osztályvezető főorvos a Szent Pantaleon Kórház szülészet-nőgyógyászati összevont osztályán. Több nőt is kezelt már a problémával.

Dr. Bazsa Sándor PhD, kórházunk szülészeti-nőgyógyászati osztályának vezetője
Fotó: archív

– Miért van manapság ennyi PCOS-szindrómás?

– Ez egy civilizációs betegség, amit elsősorban a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód okoz. Régebben is előfordult, de nem ennyire nagy számban.

– Mik a tipikus tünetek?

– Mivel ez egy szindróma, a tünetek nagyon szerteágazók és sokfélék lehetnek. Az egész hormonrendszerre kihat. Megemelkedik a tesztoszteronszint, ezzel együtt pedig megnövekedhet a testszőr­zet, vagy olyan helyen jelenik meg, ahol nem megszokott a nőknél. Jellemzőek a pattanások, a hízás, főleg hastájékon. Gyakran párosul vele inzulinrezisztencia, amikor is a sejtek nem jól reagálnak a hasnyálmirigy által termelt inzulinra. És ahogy a neve is mutatja, felfedezhetők jellegzetes ciszták a petefészekben. Hol több, hol kevesebb, de ezek el is maradhatnak. A PCOS hatással van a termékenységre és a menstruációs ciklusra is. Egyesek csak akkor mennek el kivizsgáltatni magukat, amikor gyermeket szeretnének, de nem fogan meg a baba.

– Gyógyítható a jelenség?

– Mindenképpen kezelhető, többféle módon is. Van olyan gyógyszer, ami indukálja a peteérést, azaz segít megnöveszteni, majd megrepedni a sejteket. Ha ez nem működik, egy laparoszkópos beavatkozást tudunk elvégezni, ahol mechanikusan képzünk rést a petefészek megvastagodott kérgén. Az inzulinrezisztenciára is van gyógyszer, ami segít beállítani a vércukorszintet. A legfontosabb viszont az életmódváltás lenne.

– Egy egészségközpontú életvitel már önmagában is megoldás?

– A legtöbb esetben igen. A PCOS-nál megfigyelhető a főleg hasi típusú elhízás. Na, most tudni kell, hogy a túl sok zsírszövet egy harmadik endokrin szervként működik, azaz abszolút befolyásolja a hormonháztartást. Ha ezt a zsírszövetet csökkentjük, fokozatosan normalizálódik a szervezet hormonegyensúlya. Ezt mindenképpen a diéta és a sport kombinációjával érjük el, hiszen a mozgás ingerli az izmokat a cukor felvételére. Ha erre figyelnek a hölgyek, teljes életet élhetnek, és jó esélyük lesz a spontán teherbeesésre is. Ám saját érdekükben én azt tanácsolom, hogy folyamatosan, és ne csak babaváráskor tegyenek az egészségükért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában