TeSzedd!

2019.03.18. 20:00

Videoklip is készült a sétánytakarításból

Vasárnap délután fogott hozzá Meskál Roland és csapata a felső Duna-part takarításához.

Tóth Alexandra

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Meskál Roland március elején úgy döntött, szervez egy szemétszedő akciót, amivel városunk egy általa választott területét tisztítja meg a szétdobált hulladéktól. A kezdetben még csak ötlet szintjén, szűk körben terjedő kezdeményezés egész sok emberhez eljutott, sőt, az akciót Dunaújváros MJV önkormányzata is támogatta 30 darab nagyméretű szemeteszsákkal és 100 darab kesztyűvel.

A szemétszedés végleges helyszínéül a Felső-Dunapartot választották, az akciót pedig vasárnap délután egy órakor kezdték el. Az Aratók szobor előtt gyülekező csapathoz rövidesen Cserna Gábor polgármester is csatlakozott, aki maga is kivette a részét a takarításból. A polgármester elmondta, nagyon örül, hogy ilyen lelkes fiatalok élnek a városunkban, és bízik benne, hogy lesz még folytatás.

Vasárnap fél kettő körül kezdték osztani a zsákokat és a kesztyűket a szemétszedőknek
Fotók: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

És valóban. A főszervezőn, Rolandon és két segítőjén, ­Svraka Mónikán és Bényei Ferencen kívül több tíz segítő jelent meg vasárnap délután, köztük fiatalok, idősek és kicsi gyerekek egyaránt. Az önkéntesek két csapatra oszlottak, és így indultak neki a sétánynak, a délután végére pedig legalább tíz zsákot sikerült megpakolniuk hulladékkal. Az összegyűjtött szemetet az Alsó-Dunaparton lévő, jól ismert „zsiráf” szoborhoz vitték, ahonnan a Dunanett Nonprofit Kft. munkatársai szállították el azokat a megfelelő helyre.

Amellett, hogy egy ilyen civil akció mindenképpen példaértékű, Roland kezdeményezése jóval messzebbre mutat. Egyrészről nem tudott az országos szintű „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!” rendezvénysorozatról, csupán a véletlen műve, hogy pont ebben az időszakban határozta el, hogy így tesz az esztétikusabb városkép elérése érdekében. Sőt, magában elnevezte az akcióját „Te szedd össze, Dunaújváros!”-nak, még mindig nem tudva, hogy létezik erre országos megmozdulás is, aminek a jelentkezési időpontjáról egyébként pont lekéstek.

Bényei Ferenc, Cserna Gábor polgármester és Meskál Roland

Roland úgy gondolta, ötlete akkor jut el minél több emberhez, főleg a fiatalokhoz, ha azt az ő nyelvükön tolmácsolják. Megkereste zenész barátját, Bényei Ferencet, avagy Franky B-t és felkérte, hogy készítsen egy zenés videoklipet is a szemétszedéshez. Franky B örömmel segített, noha mindössze néhány napja volt arra, hogy megírja a zenét és 4tress, azaz Lábadi Ádám segítségével elkészítse hozzá a zenét és a stúdiómunkálatokat. A Te szedd, Dunaújváros! című rapnótához rövid, promó jellegű klip készült, amit Franky B még aznap összerakott a vágóképekből, bárki megtekintheti a Youtube-on és a duol.hu-n.

A szemétszedők egyáltalán nem bánták, hogy akarva-akaratlanul is egy klipforgatásba csöppentek, senki nem visszakozott emiatt, sőt, a forgatás miatt talán még jobb hangulatban telt a közösségi vasárnap délután.

Roland elégedett és örül, hogy ennyi embert mozgatott meg az ötlete nemre, korra való tekintet nélkül. Lapunknak azt mondta, ez csak az első lépcsőfok, itt még nem áll meg. Hogy pontosan mit tervez a jövőben, azt egyelőre egy sanda mosoly mögé rejtette, de biztosan fogunk még róla hallani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában