találkozás

2019.03.02. 15:00

Tizedik Kapcsolda a jószolisokkal és a mórás diákokkal

Idén tizedik éve rendezik meg a Bánki iskolában a Kapcsolda délutánját, amikor a Jószolgálati Otthon lakóit és a Móra speciális iskola neveltjeit látják vendégül. A találkozási lehetőséget annak idején Kerekes Fanni találta ki, miután olvasta Szalay Kriszta színésznő országos mozgalommá nőtt kezdeményezését. Vadas Zsuzsanna tanárnőnek köszönhetően még ma is él a kapcsolat

Balla Tibor

Péntek délután például a Bánki aulájában minden diák egy kis kitűzőt viselt egy egyszerű jellel, és az érkező jószolisoknak is osztottak ehhez hasonló jeleket.

Sokféle kézműves foglalkozás közül választhattak, természetesen a színezés is népszerű volt Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Pontosabban nem csak ehhez hasonló, de egy-egy azonosat is, mindegyiknek volt egy párja. Megkeresték a párjukat, akivel aztán az egész délutánt együtt töltötték. Egy egészséges, egy sérült így lett egy pár. Egymásra utalva. Rákényszerülve, hogy egymásra figyeljenek. A figyelem pedig megismerést hoz, a megismerés pedig megértést. Ettől szenzációs az alapötlet, amit annak idején Kerekes Fanni adaptált a Bánkiba. Ehhez persze kellett az is, hogy az iskola akkori igazgatója, a Jószolgálati Otthon vezetője és a Móra igazgatója nyitott legyen az ötletre, mint ahogy a mostani Bánki igazgató, Schön Beatrix is. No meg Fanni osztályfőnöke, Vadas Zsuzsanna, aki akkor sem hagyta elhalni a hagyományt, amikor az ötletgazda leérettségizett, és elhagyta az iskolát. A Bánkiban valós hagyomány született. Ma már nem kell győzködni a diákokat, hogy részt vegyenek a rendezvényen, örömmel, önként jelentkeznek rá, maradandó és kellemes élményt szereznek.

Közösen sokkal könnyebben megy a feladatmegoldás Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Fanni a legjobb példa arra, hogy egy ilyen kezdeményezés hová vezethet. Érettségi után gyógypedagógiai asszisztens lett, négy és fél éve dolgozik terápiás munkatársként. Először egy alapítványnál dolgozott súlyos, halmozottan sérült kisgyerekekkel, aztán pedig a Máltai Szeretetszolgálat napköziotthonában felnőtt, középsúlyos és súlyos értelmi sérültekkel foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában