Egyre többen fordulnak orvoshoz

2019.01.18. 07:00

Mostanra fordult élesbe a hazai influenzahelyzet

Az MTI információi szerint megkezdődött az influenzajárvány az országban, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint a január 7–13. közötti időszakban 19 300 ember, az előző hetinél 75,6 százalékkal többen fordultak panaszukkal orvoshoz – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) heti jelentésében szerdán.

Tóth Alexandra

Valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva, a legtöbb beteg Fejér megyében, Budapesten, Pest és Somogy megyében volt.

A legveszélyeztetettebbek továbbra is a 60 év felettiek, a krónikus betegségben szenvedők, a várandós anyukák és a három év alatti gyerekek. A szezon előtt országos szinten 1,3 millió ingyenes influenza elleni vakcina állt a lakosság rendelkezésére, a védettség kialakulásához pedig körülbelül két hét szükséges. Ennek értelmében akár az influenzaszezon kirobbanása után is kérhető a védőoltás saját rizikóra, de csak akkor érdemes, ha a védettség kialakulásához szükséges két hétben megoldható, hogy kerüljük a nagyobb közösségeket.

Megyénkben fordultak a legtöbben orvoshoz infl uenzára jellemző panaszokkal
Grafi ka: MTI

Országos szinten számos intézményben rendeltek el látogatási tilalmat, köztük a Honvédkórházban és a Semmelweis Egyetem I. Számú Belgyógyászati Klinika hematológiai részlegén. Városunkban az ÁNTSZ rendelete alapján mától a Szent Pantaleon Kórházban is látogatási tilalmat rendeltek el, mivel az influenzaszerű megbetegedések száma meghaladta a járványügyi küszöbértéket. Szintén látogatási tilalom lépett életbe Nagyvenyimen, a Szent Ferenc Szegénygondozó Nővérek Szeretetotthonában is.

Látogatási tilalom a nagyvenyimi idősotthonban
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Felkerestük a Dunaújvárosi Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthona vezetőjét, Bölcskei Annát is, aki elmondta, náluk egyelőre nincs látogatási tilalom. Az igazgatónő azt mondta, nem szeretnék a közel kétszáz bentlakójukat elvágni a családjától, viszont a folyosókon kézfertőtlenítőket, arcmaszkokat raktak ki a hozzátartozók részére, és kérik őket, hogy ha tehetik, rövidítsék le a látogatási időt, és betegen vagy gyengélkedve semmiképp se látogassák meg hozzátartozóikat. Utóbbi örök érvényű szabály, influenzaszezonban viszont fokozottan kérik ennek a betartását az intézményi dolgozók.

Nátha vagy influenza gyötri?

Az influenza szövődményei egytől egyig súlyosak, akár életveszélyesek is lehetnek, így nem szabad félvállról venni a kezelést. A láz, fejfájás, hidegrázás, borzongás, izomfájdalom és rossz közérzet jellemző lehet a náthára is, ám a nagy különbség a két megbetegedés között az, hogy amíg a megfázás tünetei fokozatosan jelentkeznek, addig az influenza hirtelen dönti le a lábáról az embert. A beteg láza jóval magasabb, mint egy megfázás esetén, és nem tüsszög, noha a náthánál a tüsszögés egy vezető tünet lehet.

A gyógyszerek helyett inkább a megelőzést válassza
Fotó: pixa

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában