Testvértelepülési jubileum

2018.12.03. 11:00

Újabb gyöngyszemmel, egy kopjafával gazdagodott Nagyvenyim

Újabb gyöngyszemmel gazdagodott Nagyvenyim. Az Egeressel tizenöt évvel ezelőtt kötött testvértelepülési kapcsolat jubileuma alkalmából az erdélyi partnerek egy kopjafát ajándékoztak a venyimieknek, amely az igaz barátságot szimbolizálja.

Körmendi Erzsébet

A két település elöljárói 15 évvel ezelőtt, november 27-én írták alá a testvértelepülési szerződést. Az évforduló méltó megünneplése érdekében Nagyvenyim sikeres pályázatot nyújtott be a partnertelepülési programok támogatására, és ennek köszönhetően az erdélyi barátok 50 fős delegációja ingyenesen utazhatott a múlt hét végére Nagyvenyimre, a jubileumi eseménysorozatra. Pénteken érkeztek a községbe, ahol a vendéglátó családokkal közös vacsorán vettek részt, majd pénteken kirándulás szerepelt a programban: Pánczél Károlynak, a Nemzeti Összetartozás Bizottsága elnökének a vendégeként látogattak el a Parlamentbe, majd a Szamos múzeumban vendégeskedtek. Délután érkeztek vissza Nagyvenyimre, ahol a községházán 17 órakor kezdődött a tiszteletükre összehívott ünnepi testületi ülés. Takácsné dr. Gécs Anita jegyző köszöntötte a helyi elöljárókat, az Egereshez tartozó Mákófalváról, Bogártelkéről, Inaktelkéről érkezett vendégeket. Vargáné Kaiser Katalin köszöntőjében hangsúlyozta egyebek mellett:

– Másfél évtizede, hogy az erdélyi Egeres és Nagyvenyim képviselői írásba foglalták a barátság szándékát, és aláírásukkal szentesítették az erről szóló okmányt. Megtisztelő számomra, hogy Nagyvenyimet képviselve én lehetek, aki a testvérkapcsolati megállapodás megerősítését kézjegyével ellátja. Az egykoriak még csak előre néztek, mi pedig abban a szerencsében osztozhatunk, hogy az elmúlt évek alatt tanúi és tapasztalói lehettünk, ahogyan a papírra vetett gondolatok és szándékok életre keltek, s emberek, családok kapcsolatában öltve testet hoztak örömöt, szeretetet, néha bánatot, máskor vigaszt a világba.

Az alapítók és a folytatók: Fekete P. P. János, Rauf Pál, valamint Vargáné Kaiser Katalin és Both György az okmány aláírásakor

Rauf Pál, aki Nagyvenyim, Fekete P. P. János, aki Egeres nevében szentesítette 15 éve az okmányt, most nagy szeretettel emlékezett vissza az akkori, illetve az azóta közösen átélt élményekre, majd Szabóné Lőricz Ilona osztotta meg gondolatait, aki bizottsági elnökként, majd polgármesterként bábáskodott a kapcsolat ápolása felett. Both György, Egeres képviseletében megköszönte Vargáné Kaiser Katalin polgármesternek, hogy segített a mákófalvi református templom tornyához nyújtott pályázati támogatás elnyerésében.

Az ünnepi szép, baráti gondolatok után az Áldás együttes műsorát hallhatták az egybegyűltek, majd a két települési elöljáró, Vargáné Kaiser Katalin és Both György aláírta a testvérkapcsolat megerősítéséről szóló okmányt.

Az ünnepség zárásaként felavatták a községháza előtt az erdélyi barátoktól kapott kopjafát, valamint regős énekekkel és gyertyagyújtással hangolódtak közösen az advent időszakára.

Így kezdődött...

Fejér megye közgyűlése az erdélyi Kolozs megyébe utaztatta a megye településeinek polgármestereit 15 éve, abból a célból, hogy partnerkapcsolatok létesítésének reményében megismerkedjenek az ottani képviselőkkel. „Örömmel tölt el, hogy az ismeretség nem állt meg a hivatali protokoll szintjén, hanem barátságban teljesedik ki” – mondta Rauf Pál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában