mindenkinek van egy története

2018.12.02. 15:30

Önnek van 100 szava Dunaújvárosról?

A Dunaújvárosi Hírlap hasábjain nemrég olvashattak a kis színes könyvecskékről, a Poketekről, melyeket automatából vásárolhatunk meg és idén áprilisban indultak – azt hiszem nem esek túlzásba, ha azt mondom – országhódító útjukra.

Varga Zsófi

Fotó: Gengeliczki Barbara

Rövid idő alatt óriási népszerűségre tettek szert és ahogy teltek a hónapok egyre több kötet jelent meg, jelenleg már kilenc példánynál tartanak és most a legújabb jövevényről, szeretnék írni, ami több szempontból is kilóg a sorból. Ez a könyvecske nem kapott hivatalos sorszámot, nem bújtatták kellemes tapintású bőrhatású köntösbe és nem találunk rajta gumipántot, amivel stílusosan összefoghatjuk a lapokat. Ennek a kiadásnak különleges küldetése van, történt ugyanis, hogy a chilei Plagio csoport találkozott a hazai Mindspace csapattal és elhoztak Magyarországra egy egyszerű, mégis nagyszerű dolgot: 100 szóval elmondott történeteket vártak Budapestről.

A pályázatra az évek alatt több mint 5000 történet érkezett, amit zsűriztek és a legjobb sztorik helyet kaptak ebben a különleges zsebkönyvben. Nagyszerű, nemigaz? Ezt a remek ötletet továbbgondolva arra gondoltunk, hogy mi lenne, ha Dunaújvárosba is elhoznánk ezt a kezdeményezést, hiszen mindenkinek lapul az emlékei között olyan városunkhoz kapcsolódó történet, amit szívesen megosztana másokkal, a kikötés mindössze annyi, hogy maximum 100 szó áll a rendelkezésünkre. Az ötleten felbuzdulva ezennel meg is mutatnám az első 100 szóból álló történetemet, íme:

Imádom a zenét, ahogy mondani szokták – zene bekapcs, világ kikapcs. Koncertlátogatásaim révén egyre több zenészt ismertem meg, akiről most írnok, annak nevét fedje homály. Maradjunk annyiban, hogy nagyon egy nagyon népszerű együttes tagja. Először találkoztam vele és kérdeztem, hogy mikor jönnek legközelebb Dunaújvárosba? Egyből felcsillant a szeme és boldogan közölte, hogy tudja hol van a város, már léptek fel ott – az fekszik a nagy tó partján, ugye? – kérdezte. Hát, ha azt vesszük nagy és víz is van benne, ez stimmel, igaz inkább folyónak mondják a Dunát, de nem lehet mindenki naprakész földrajzból. A zenéjét azért továbbra is imádom.

Hosszú volt a sor az automata előtt a Vörösmarty téren. Megérte kivárni
Fotó: Varga Zsófia

Talán lesz egyszer nálunk is automata….

Nagy a mozgolódás mostanában a zsebkönyvecskék háza táján, bíztató hírekkel lehetünk gazdagabbak, hiszen már egy ideje megfogalmazódott, hogy nagyszerű lenne ha városunkban is működne Poket automata, hogy egy gombnyomással vásárolhassunk irodalmat, gazdagíthassunk könyvtárunkat és meglephessünk egy egy színes könyvecskével szeretteinket. Budapest 145. születésnapja alkalmából a Sztalker csoport, akik életre hívták ezt a kezdeményezést, összefogtak a Hosszúlépés-Járunk? csapatával és elkészítették Szerb Antal után szabadon Budapest „randitérképét” titkos helyszínekkel, bakancslistával.

Vecsei H. Miklós, színművész (B) éppen a Poket család legújabb tagjáról, a randitérképről beszél
Fotó: Varga Zsófia

 

A különleges térképet november 17-én mutatták be a fővárosban a közönségnek, a programon Vecsei H. Miklós, színművész is részt vett, aki a Sztalker csoport tagja és a „Poket-mozgalom” ötletgazdája is. A Dunaújvárosi Hírlap kérdésére elmondta, hogy dolgoznak azon, hogy a főváros után, más városokban is elérhetőek legyenek a Poketek, egyenlőre online vásárlással tudunk az ország bármely pontjára zsebkönyvet rendelni, sőt külföldre is megoldják a szállítást. Nagyon örül annak, hogy eljutott az automaták és a kezdeményezés híre városunkba is, a tervek szerint márciustól elkezdik kiépíteni az automata hálózatot és remélhetőleg nem kell sokat várni, hogy városunk is felkerüljön a Poket-térképre!

Tényleg csak pár gombnyomás az egész, ilyen egyszerű vásárolni a Poket automatából. Kipróbáltuk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában