Ez nem a kötelező olvasmány lesz

2018.10.02. 15:00

Megkezdődtek az Antigoné próbái a Bartókban

Formabontó előadás próbái kezdődtek tegnap délelőtt a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában

Balla Tibor

Merészség Antigonét bevállalni – hiába remekmű –, mert rajta a kötelező olvasmány bélyege. A mi előadásunk az Antigoné mítosz alaphelyzetét és a mai világ viszonyait ötvözi – állítja Szemán Béla rendező, aki Szophoklész nyomán (Örkény István fordításában) állítja színpadra az Antigoné történetet. Azonban nem kell megijedni, igyekszik a kötelező olvasmány bélyegét lehántani a darabról, az ő Antigo­néja egy önmagát kereső fiatal lány – ha érdekes egyáltalán a kora –, aki egyfolytában tagad, mindenre nemet mond, de nem csinálja jól, mert azt sem tudja, hogyan kell nemet mondania.

Mint kiderült, az Antigoné a rendező Szemán Bélának régi szívügye, jó húsz esztendővel ezelőtt már rendezte nagyszínpadon. „Szerintem egy olyan darab, amely örökérvényű, mindig igaz lesz. Azok a kérdések, amiket a darab felvet, azok olyan emberi kérdések, amik mindig aktuálisak. Másrészt azt gondolom, egy színháznak játszania kell görög drámát” – jelentette ki.

Az előadást célzottan fiatal közönségnek és felnőtteknek szánják, ezért igyekszik úgy színpadra vinni az Antigoné történetet, hogy az fiataloknak is befogadható legyen. Az előadásban megjelenik majd a humor is, bármilyen antagonisztikusnak is tűnik elsőre. Dráma nincs humor nélkül – állítja a rendező. Nem tudunk olyan helyzetet mondani, amikor a legnagyobb drámában is ne jelenne meg valami, ami mosolyra késztet. A szervezetünk védekezik, az adott drámai szituációt az agyunk megpróbálja tompítani, hogy elviselhető legyen, és akkor bejön a humor. Ebben az előadásban fekete humor, kesernyés humor lesz jelen – árulta el. A szokásostól eltérően 13 dal is színesíti majd az előadást.

Mucsi Balázs látványtervezőnek ez az első munkája
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Hogy a fiatalokhoz közelebb hozzák a darabot, számukra ismerős környezetet igyekezett Mucsi Balázs látványtervező létrehozni, egy mai élő, működő romkocsmában játszódik a történet. Mucsi Balázsnak egyébként ez lesz az első munkája diplomásként, most végzett az egyetemen. A főbb szerepeket Kovács Vanda, Tőkés Nikoletta, Kiss Attila és Böröndi Bence játsszák majd.

Főbb szereplők az eredeti görög drámában

Iszméné: Antigoné leánytestvére, aki fél szembeszegülni a király akaratával, majd meggondolja magát, de Antigoné ezt a segítséget már nem fogadja el. Kreón: A zsarnokság, az önkényuralom megtestesítője. Hiúsága, gátlástalansága és önzése taszítja környezetét, de saját magát is katasztrófába sodorja. Antigoné: Kemény, akaraterős, egy eszme megtestesítője. A lelkiismeretének engedelmeskedik, nem keres kibúvót, és nem ismer megalkuvást. Azt teszi meg, amit a többi ember is szeretne. Haimón: Kreón fia, Antigoné vőlegénye, nemcsak szerelemből áll ki Antigoné mellett, hanem mert ő sem ért egyet apja parancsával. Teiresziasz: Előre látja a jövőt, tudja, hogy a zsarnok törvénye több ember életét követeli, de Kreón neki sem akar hinni és engedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában