bárhova magunkkal vihetjük

2018.10.28. 15:00

Irodalom az automatából

Manapság a legtöbb dolog gombnyomásra történik. Nézzünk csak meg egy egyszerű reggelt. Megszólal az ébresztő, az első mozdulatunkkal jó esetben kikapcsoljuk azt, vagy adunk még magunknak egy kis haladékot és a szundigombot nyomjuk be. Miután felkeltünk, bekapcsoljuk a rádiót, kávéfőzőt, majd a liftben a gombot és még sorolhatnám. Minden gyors és egyszerű, mi lenne ha egy gombnyomással könyvet is vásárolhatnánk? Nos, azt is lehet.

Varga Zsófi

Vegyünk rendkívül kreatív művészembereket, akik Sztalker Csoport néven tevékenykednek, nevüket Andrej Tarkovszkij Sztalker című filmje után kapták és egyszerűen megállíthatatlanok. Találkozási pontja ez a csapat azoknak a fiatal alkotóknak, akik együtt kezdtek a színházzal foglalkozni, fórum olyan gondolkodóknak, akik egy irányban tervezik a jövőt. A nevükhöz kapcsolódik többek között a Poket zsebkönyvek ötlete, ami tulajdonképpen egy olvasásnépszerűsítési projekt. Fogták a kortárs- és klasszikus irodalmat és közelebb hozták a közönséghez, használaton kívüli ital- és snack automatákat alakítottak át és egységesen 990 forintért juthatunk hozzá a könyvekhez. A könyvek szépek, a minimalista stílusú kivitel nagyon letisztult, egyszerű. A kellemes bőrhatású borítás, egyszínű, nem hivalkodó, a méretükről nem is beszélve, nem véletlenül hívják őket zsebkönyvnek, hiszen nagyjából akkorák, mint egy mobiltelefon, könnyedén magunkkal vihetjük őket bárhova.

 

A kis herceg színes illusztrációkkal jelent meg
Fotók: Gengeliczki Barbara

A magyar költészet napján mutatták be a kezdeményezést, elsőre 5 kötetből lehetett választani, mindegyiknek van egy nagykövete, aki népszerűsíti a könyveket, például Krúdy Gyula – Ady Endre éjszakáinak nagykövete a Margaret Island énekesnője, Lábas Viki vagy Szerb Antal – Utas és holdvilág című művének Rudolf Péter. Április óta sok idő telt el, újabb kötetek jelentek meg, ilyen például Karinthy Frigyestől az Utazás a koponyám körül, vagy Antoine de Saint-Exupéry – A kis hercege. Nem véletlenül említettem a kortárs irodalmat is, nemrég jelent meg a legújabb Poket zsebkönyv, a címe 100 szóban Budapest. „A projekt célja, hogy a városi létben, a napi közlekedés során egy pillanatra megálljunk és megismerjük a mellettünk utazó néni álmait, belepillanthassunk a nehéz iskolatáskát cipelő kisfiú gondolatatiba, megismerhessük többek között Varga János, idősödő karcagi agglegény budapesti kalandjait és kiderüljön végre, hogy hangosan és sokat kacagó R. néni hogyan biciklizett hátrafelé.” olvasható a Poket család legújabb, kilencedik kötetének ismertetőjében.

A MOME hallgatói tervezték a designt

Jelenleg hét automata üzemel a fővárosban, legutóbb a Szabó Ervin könyvtárban adtak át egyet. Eddig csak budapesti helyszíneken találhatunk automatákat, illetve egy mikrobuszba telepítettek egy mozgó egységet, amivel nyáron a fesztiválokat járták a szervezők. A kiadó ígéri, hogy amíg nem tudnak vidéki helyszíneken megjelenni, addig is megragadnak minden lehetőséget, hogy túlnyúljanak Budapesten és minél szélesebb körben elérjék az olvasni vágyó közönséget. Nagyszerű lenne, ha városunkban is gombnyomásra vásárolhatnánk irodalmat! Nemde?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában