hagyomány

2018.09.24. 08:30

Több száz éves éves a kisapostagi szüreti vigasság

A kisapostagiak nem akarják elfeledni őseik szokásait, hiszen ennek is köszönhetik, hogy a mai időkben is él, fejlődik a falu. A szüreti eseményekről Nagy Attila polgármestert kérdeztük a felvonulás egyik megállójának szünetében.

Horváth László

Nem tudnék pontos információt mondani, de évszázados hagyomány a szürethez kapcsolódó népi szokások megtartása. Ismertek olyan fotók, ahol az őseink már táncoltak a jó bor elkészítésének reményében. Sajnos a mostani világban már a tánchoz, felvonuláshoz egyre nehezebb összegyűjteni a résztvevőket. Régebben sokkal könnyebben kötélnek álltak idősek, fiatalok egyaránt. Szeretnénk elérni, hogy megmaradjanak ezek a programok, ahol a személyes kapcsolatokat ápolhatjuk, leülhetünk a jó bor, a finom falat mellett beszélgetni, közösen szórakozni – mondta Nagy Attila.

A szüreti hagyományt őrző kisapostagi fiatalok gyalog járják a falu utcáit
Fotó: Horváth László

Kisapostagon helyi fiatalok, valamint a rácalmási Barina Táncegyüttes szüreti nyitótáncával indult a menet. Este a dunaegyházi Slnečnice Tánccsoport vendégszereplésével és bállal folytatódott a rendezvény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában