arculat

2018.09.26. 14:00

Épített értékeink – helyi védettség, amely átok is lehet

A településkép védelméről szóló rendelet módosítása volt a központi témája a kedd délutáni lakossági fórumnak, amelyen számos problémát felvetettek a polgárok és a szakemberek. Helyi védettségtől a Temető utcai problémákig.

Szabó Szabolcs

A lakossági fórumon Szabó Imre, Dunaújváros főépítésze elmondta, az illetékes hivatalhoz számos megkeresés, vélemény, észrevétel érkezett a korábban elfogadott „A településkép védelméről” szóló rendelettel és abban foglaltakkal kapcsolatban, ezért döntöttek úgy, előkészítik annak módosítását, ehhez azonban össze kell gyűjteni a polgárok szándékait, törekvéseit.

Ennek az előkészítő szakasznak egyik pillére (volt) e lakossági fórum is, amelyen részt vett a rendelet alapját képező helyi Település Arculati Kézikönyv tervezője, Nemesánszky Ildikó is. A rendelet szól a helyi védettséget élvező városi épületekről. Ezt kifogásolta egy Temető utcai tulajdonos, akinek ingatlana megkapta a védettséget, ám mint fogalmazott, mindezt inkább átokként éli meg. Ugyanis a régi, pentelei építészeti hagyományokat képviselő vályogépület gyakorlatilag összedőlt, életveszélyes. A nyugdíjas házaspárnak nincs forrása azt a jogszabályok által megkövetelt állapotba felújítani. Kifogásolták azt is, hivatalosan senki nem értesítette őket a védettségről és az ezzel kapcsolatos feladataikról. Azt kezdeményezik, hogy az épület kerüljön ki a védettség alól. Mint a fórumon kiderült, az Óvárosban összesen 68 ingatlan kapott védettséget. Nemesán­szky Ildikó elmondta, a rendelet egyik alapvető célja törvényalkotó szándékával párhuzamosan, hogy megóvja a város épített értékeit.

Fehér Csaba és neje elmondták, ha tehetnék, lemondanának a „helyi védettségről”
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A számos vitát eredményező fórumon több városi építész és statikus is felszólalt. Elismerték, számos támogatható értékkel bír a rendelet, ám sokszor túlságosan szigorú és életszerűtlen, nehéz helyzetbe hozza egy-egy ingatlan tulajdonosát. A szakemberek felajánlották, segítenek a tervezett módosítások kialakításában, hogy az egyensúlyt találjon a közérdek és a magántulajdonosok jogos igényei között.

Mi lesz a Temető utca sorsa?

A fórumon több, Temető utcai lakos is részt vett. Mint elmondták, hatalmas közlekedési terhelést kap az utca. A buszok, egyéb járművek mindössze 60 centiméterre haladnak el az épületek falától. Ettől a házak megremegnek, a zajártalom mellett folyamatosan repednek meg a falak, az állagmegóvásra is sok pénzt kell fordítaniuk a tulajdonosoknak. A jelenlévő szakemberek közül többen is kifejtették, jelenleg is csúszik a Temető utca, ennek is tulajdonítható, hogy a közelmúltban szétnyílt az úttest, amelyet közel kilenc köbméter betonnal „foltoztak” be. Emellett több jel is utal arra, hogy repedezik a Mikszáth közben található támfal is – ez is oka lehet az utca folyamatos csúszásának. A Temető utcai lakosok az utóbbi években már több fórumon is felvetették a gondokat – részben – orvosolandó a temetőhöz történő közlekedést meg kellene nyitni a 6-os számú főút felől.

A keddi egyeztetésen is szorgalmazták, ennek érdekében készüljön megvalósíthatósági tanulmány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában