autó helyett más alternatívák

2018.09.24. 11:30

Autómentes nap kulcsi módra, eszem-iszommal

Az Európai Mobilitási Hét szeptember 16-tól 22-ig tartó rendezvényei természetesen Kulcson is megmozgatták az embereket. Azért természetesen, mert az itteni közösségi aktivitást ismerve nagyon meglepő lett volna ennek az ellenkezője.

Pekarek János

Először is minden kulcsi lakót felszólítottak, hogy használjon autó helyett lehetőleg közösségi járműveket, illetve kerékpárt, elektromos járművet, vagy (ez sem idegen az itteniektől...) gyalogoljon! Aztán elektromos kerékpárok, motorkerékpárok, rollerek kiállítását rendezték a polgármesteri hivatalban, majd környezettudatos előadás-sorozat volt a helyi Fekete István Általános Iskolában helybélieknek és civilszervezeteknek a faluházban. Nem maradhatott el a kerépártúra Rácalmásra, valamint a gyalogtúra sem a Nagy-sziget tanösvényein!

A perkátai és kulcsi lovas polgárőrök bemutatója igen hatásosra sikerült a sportpályán
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

De a java szombaton következett, amikor délelőtt, a Mix and move autómentes nap jegyében egyszerűen lezárták a Kossuth utcát az autók elől, a gyalogosok, kerékpárosok és görkorcsolyások számára, a 65. számtól a 115. számig: csak, hogy mindenki tudja, miről van szó!

Majd délután a községi sportpályán nagyszabású közösségi rendezvényt szerveztek helyi civilszervezetek és az önkormányzat közreműködésével – márpedig ez a műfaj nagyon megy a kulcsiaknak!

Bármivel lehetett közlekedni, ha az nem autó: ez segway
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A hangsúly természetesen a közlekedésen volt: kerékpáros KRESZ- és ügyességi versenyek, gyermek, felnőtt és családi közlekedési vetélkedők vitték a hangulatot, különösen, hogy a totók helyes megfejtői között két modern kerékpárt sorsoltak ki. Ezeket egy kulcsi kisfiú, Mészáros Róbert, illetve egy helyi polgárőr, Oszvald Árpád nyerte, akinek az első szolgálati napja volt a polgárőrség keretében a szombati rendezvény biztosítása!

De volt még mindemellett lovas bemutató (lásd keretes írásunkat), lovagoltatás, hintóztatás, lóterápia is.

Ráadásul minden résztvevő baleset-megelőzési és közlekedésbiztonsági csomagot kapott, benne láthatósági mellénnyel (aminek fontosságát csak az tudja igazán értékelni, aki autózott már este egy hiányosan megvilágított utcán, kivilágítatlan kerékpárt kerülve).

Mindehhez a szokásos eszem-iszom tartozott...

Azt mondják, ez itt a solowheel... Ám legyen!
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A polgárőrök lovas bemutatója

Az autómentes napon egyben bemutatkozott a perkátai Polgárőrség Közhasznú Egyesület lovas részlege is, mégpedig a hamarosan megalakuló kulcsi lovas polgárőrökkel együtt.

Utóbbiak októberben vesznek részt egy lakitelki elméleti és gyakorlati vizsgán, tudtuk meg Kovács Pétertől, a kulcsi polgárőrök vezetőjétől.

Aki egyben elmondta azt is, hogy a sok külterület, nyaralóövezet, Duna-parti ház miatt nagy hasznát veszik majd a lovas polgárőröknek, akik autós, motoros társaik szoros támogatásával működnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában