Sokat tettek a közösségért, lakóhelyükért

2018.08.27. 14:00

Négyen vehették át idén a Rácalmás Önkormányzata által alapított kitüntető oklevelet

A képviselő-testület a „Rácalmásért” kitüntető oklevél adományozásával ismeri el azok érdemeit, akik kiemelkedő szakmai munkásságukkal jelentősen hozzájárulnak illetve hozzájárultak a város fejlődéséhez, vagy tevékenységükkel jelentősen hozzájárultak a város jó hírnevének öregbítéséhez.

Körmendi Erzsébet

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A testület idén négy olyan helybélinek – Bencs Attilának, Bodnárné Surányi Gabriellának, Kupsza Jánosnénak, Bodó Ivánnénak – adományozta ezt a rangos elismerést, akik sokat tettek a közösségért, lakóhelyük fejlődéséért, fejlesztéséért.

BENCS ATTILA

A Rácalmás Sportegyesület elnöki feladatait látja el immár hat éve. A sportegyesületnek körülbelül 350 tagja van, amelynek kétharmada gyermek. Az egyesület kézilabda, labdarúgás, kajak-kenu és tömegsport szakosztályokból áll.

Bencs Attila elnöksége alatt újjászületett a sportkör. Folyamatosak a sportpályának és környékének, a vízitelepnek a fejlesztése, rendszeresek a sporteszköz-beszerzések. Magas színvonalú a szakmai, edzői munka mind a négy szakosztályban, erre is különös gondot fordít az elnök.

Jelentősen hozzájárultak a kisváros jó hírnevének öregbítéséhez

A kajak-kenuban és az íjászatban európa-bajnoki és világbajnoki sikerek is születtek. Tagjaik válogatott sportolók. Bencs Attila remekül menedzseli az egyesület pénzügyeit, gazdálkodását. Irányítása alatt a korábban fillérekből gazdálkodó sport­egyesület ma már évente több tízmillió forintot fordíthat működésére és a különböző humán és infrastrukturális fejlesztésekre.

A sportegyesület Bencs Attila elnöki irányítása alatt stabil gazdasági alapon áll, és lehetőséget tud biztosítani minden sportolni vágyó rácalmási számára.

Elmondható róla, hogy nemcsak szereti a sportot, hanem ő maga is fiával együtt gyakran hódol vízisport-szenvedélyének, rendszeresen kajakozik a rácalmási Kis-Dunán.

BODNÁRNÉ SURÁNYI GABRIELLA

Gabika Baracson gyerekeskedett, később a család Dunaújvárosba költözött. Szülei egyszerű, de nagyszívű emberek voltak, akik a társadalmi munkába is magukkal vitték gyerekeiket. Talán itt ragadt rá a közösség, a közösségi munka iránti szeretet.

Korán kezdett dolgozni. A szakközépiskolát is munka mellett végezte el, majd már felnőttként szerzett gazdasági mérnöki diplomát. Jelenleg a Dunaferr Vámügynökség Kft.-nél gazdasági vezető, három felnőtt fiú édesanyja.

Bodnárné Surányi Gabriella másfél évtizede él Rác­almáson és szinte rögtön bekapcsolódott a rácalmási virágosításba. Már 2002-től férjével együtt vesz részt Rác­almás német testvérvárosi kapcsolatának ápolásában, otthonukban rendszeresen fogadnak német vendégeket.

Gabika 15 évvel ezelőtt, 2003-ban lépett be a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesületbe, ahol az első perctől kezdve aktívan veszi ki részét a feladatok megoldásából. Később az elnökségnek is tagja lett, az egyesület gazdasági tevékenységét 2008-tól látja el, napi, hivatali munkája mellett. Feladatait nagy munkabírással, jó szervezőkészséggel végzi. Az egyesület által vállalt feladatok, programok, rendezvények szervezésében, irányításában és lebonyolításában nagy szerepet vállal, társaival együtt meghatározó egyénisége a rácalmási köztéri virágosításnak.

Két éve átvette a Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtár égisze alatt működő angol nyelvklub irányítását is, a kis számú nyelvbarát csapattal rendszeresen, hetente egy alkalommal tartanak foglalkozást.

Bencs Attila, Bodnárné Surányi Gabriella, Kupsza Jánosné és Bodó Ivánné a díjátadást követően Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

KUPSZA JÁNOSNÉ

Kupszáné Vera Hartán született, erdélyi székely szülők leszármazottjaként egy igazán nagy családban nőtt fel, 10 testvére volt. Hartán járt általános iskolába, a középiskolát pedig Kalocsán végezte el.

Egy fiú gyermek édesanyja, két unoka büszke nagymamája. A család 1982-ben költözött Dunaújvárosba, ahol Vera különböző munkahelyeken dolgozott adminisztratív területen. 2010-ben a vasműből ment nyugdíjba. Férjével és családjával 1990-ben költöztek Rácalmásra, a maguk építette családi házba, ahol már három generáció él együtt.

Élete során mindig aktívan vett részt a társadalmi munkákban, így nem is csoda, hogy nagyon korán bekapcsolódott az 1994-ben megalakult Rác­almási Városvédő és Szépítő Egyesület munkájába is. Aktív tagja a Napsugár Nyugdíjas Klubnak, jó szervezőkészsége mellett arról híres a kisvárosunkban, hogy ő a rácalmási tökös-mákos rétes készítésének alapembere. Lelkesen vesz részt társaival a különböző civil megmozdulásokon, szívesen segít programok lebonyolításában, amelyeknek sokszor meghatározó személyisége.

A Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület egyik legaktívabb tagja. Munkájára gyakorlatilag minden rendezvényen lehet számítani, fáradhatatlansága, jó hangulata magával ragadó. A rácalmási civil közösség meghatározó alakja.

BODÓ IVÁNNÉ

Bodóné Marika 1968-tól rácalmási lakos, férjével ekkor költöztek Rácalmásra, két lányt és egy fiút neveltek fel itt. Marika az elmúlt 50 év alatt sokféle tevékenységet végzett településünkön. 1972-től a Dunai Vasműben dolgozott különböző területeken. Az akkori kor elvárásainak megfelelve részt vett sokféle társadalmi munkában, amelynek köszönhetően a Társadalmi Munka Arany fokozata elismerést is megkapta.

1975-ben kapcsolódott be a rácalmási közéletbe, először a helyi Népfront bizottságban dolgozott, majd 1980-tól 1990-ig tanácstag is volt. Önkéntes munkájával már megalakulása óta támogatta a Faluvédő Egyesületet, az első Tökfesztivál rendezői között is tevékenykedett.

2003-ban lépett be a Napfény Nyugdíjas Klubba, amelynek a vezetői feladatait is ellátja évek óta, továbbá aktív és lelkes tagja a rácalmási Napsugár Asszonykórusnak. E vállalt feladatai kapcsán is szoros kapcsolatot ápol Rácalmás lakosságával és intézményeivel.

A Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesületnek 2005 óta a meghatározó tagja, rajta keresztül a nyugdíjasklub tagjai is lelkes városvédők lettek. Marika kulturális, szabadidős és egyéb programokat szervez a nyugdíjasklub tagjai részére, de példamutatóan ösztönöz a fesztiválokon való segítő részvételre, a virágágyások gondozására is. Tevékenysége, személyisége magával ragadó, lelkesedése és szeretete Rác­almás közössége felé vitathatatlan és mindannyiunk által érezhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában