a hosszú házasság titka

2018.08.21. 14:00

Forró hitvesi csók 45 év után is – a mezőfalvai házaspár békében, szeretetben él

Csendes Józsefnek és feleségének, Zelei Évának békében, szeretetben telt eddigi élete. Hogy a következő évtizedekben is így lesz-e, ahhoz jó esély lehet az a megerősített fogadalomtétel, amelyet szombaton tettek a mezőfalvi Sárga Rózsa Nyugdíjasklub negyedéves név- és születésnapi buliján.

Horváth László

A hivatalos ünnepség helyetta nyugdíjas barátok készültek köszönteni a régi-új házasokat. Nem kevésbé megadva a módját, mégiscsak legyen valami ünnepélyes forma. Igaz, ezúttal afféle vicces stílusban, de mégis komoly móddal. Ünnepélyes, zenés bevonulás, vőfély, jelképes anyakönyvvezető, tanúk és a nyugdíjasklub asszonytagjaiból verbuválódott koszorúslány- sereg karéja adott bensőséges hangulatot annak a különleges házassági fogadalom- megerősítésnek, amelyen Csendes József és párja, Zelei Éva újra hűséget esküdött egymásnak.

Smitnya Margit eskető, Nagy Ferenc vőfély és a nyugdíjasklub koszorúslányai előtt fogadott negyvenöt év után újra örök hűséget Csendes József és Zelei Éva Fotó: Horváth László

A negyvenöt év még nem egy kerek ötven, azonban ez a szám is igen tiszteletre méltó évtizedeket ölel át, mikor két ember egymáshoz kötött életéről szól. Éva egy május elsejei nagyhantosi bálon ismerkedett meg Józseff el. Innentől már egyenes út vezetett a házasságukig. Akkor még bele sem gondoltak a holtomiglan, holtodiglan fogadalom jelentőségébe, az élet mégis őket igazolta, hiszen máig is nagy szeretetben és megbecsülésben, egymás segítésében teltek a házasévek, és azt kívánjuk nekik, hogy az elkövetkező években, évtizedekben is hasonló örömöket éljenek meg együtt, családjuk körében egészen életük végéig. A szorgalmas és boldog párkapcsolatban – ahol Éva a székesfehérvári hűtőházban, József pedig a sismándi gazdaságban kereste a kenyerét – három gyermek született. Mára már öt unoka is szépíti az idősek mindennapjait.

A kézfogó után természetesen lakodalom következett

A szeretet, az egymás iránti tisztelet, a saját otthon, a gyerekek adtak olyan óriási összetartó erőt, ami hosszú évtizedekre összekovácsolta őket. Az átlagos emberek életét élték, tisztességgel, szorgalommal. József jó kiállású menyecskeként ismerte meg Évát. Vidám, táncos lányba lett szerelmes.

– A zene mindig is átszőtte a családi, baráti összejöveteleinket, mivel édesapám tangóharmonikán és cimbalmon játszott. Tőle tanultam a hangszer szeretetét. Magam is játszottam a hantosi zenekarban a ´70-es években. A mai napig is előveszem a harmonikát, tehát a családi életünkben a zene, a vidámság meghatározó szerepet töltött be.

Ismét kimondták egymásnak a boldogító igent

A tolerancia a hosszú házasság titka – árulta el József.

– Ha össze is vesztünk valamiért, másnap mindig kerestem a simogatás, a békülés lehetőségét, hiszen anélkül nem lehet elmenni dolgozni. József mozgalmas dolgozói éveket élt meg. 20 év után 1989-ben a gazdaságot ott hagyva Balatonra ment magasépítési művezetőnek, majd Dunaújvárosban utat épített 11 éven keresztül. Végül egy kft.- től ment nyugdíjba. Most pedig mindketten aktív tagjai a mezőfalvi Sárga Rózsa Nyugdíjasklubnak. Nemcsak a házasságuk 45., hanem életévük 65. évfordulóját is ezen alkalommal tartották, amelyhez a klub tagjaitól kapták ajándékba a remek asszisztálást. További jó egészséget kívánunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában