Sokszínű ünnep

2018.08.24. 14:00

A huszadikai halászléfőző versenynek nagy hagyományai vannak Dunaföldváron

Szép nap volt Dunaföldvár életében az idei Szent István ünnep – új létesítmények átadásával, hajó- és emlékműavatással, halászléfőző versennyel, koncertekkel, tűzijátékkal.

L. Mészáros Irma

Meghitt, emlékező és vidám percek, változatos programok és nagyon sok ember – így jellemezhetnénk az idei Szent István-nap kétnapos dunaföldvári programsorozatát.

Az ünnep előestéjén Szent István-napi vigadalom címmel Szávolovics Gabriella szervezésében nóta- és operettgálának örülhettek a műfaj kedvelői. A műsor szereplői, Hatvani Kiss Gyöngyi, B. Tóth Magda, Szávolovics Gabriella, Dömsödi Farkas Bálint gondoskodtak a jó hangulatról és a színvonalról. A fellépőket Nyári László és cigányzenekara kísérte. Őket egy másik műfaj képviselői váltották a színpadon. A Szamaras Zenekar tagjai éjfélig szórakoztatták közönségüket, akik nem is maradtak mind ülve, így igazi bulihangulat teremtődött.

Horváth Zsolt polgármester és Süveges József, a sportkör elnöke külön ajándékot kapott a régi hajóstól, Fehérvári Károlytól
Fotók: Németh Zsol

Augusztus huszadika dél­előttjén a szentmisét követő megemlékezésen a Templom utcai Szent István-szobornál kis műsort adtak a 105. sz. IV. Béla cserkészcsapat tagjai. Az új kenyeret Szabó Oszkár plébános szentelte meg, s Horváth Zsolt polgármesterrel közösen szegték meg.

Mint hírt adtunk róla, az ünnep remek alkalom volt a nemrég befejezett nagyszabású Duna-parti felújítás, a sétány birtokba vételére. A folyó mentén 625 méter hosszan új térkőburkolatot kapott az egykor betonos útszakasz, sétányt alakítottak ki – kizárva a gépjárműforgalmat. Kerékpársávot, illetve a terület két végén parkolókat alakítottak ki. Új burkolatot kapott a Mély út egészen a Rókus pincékig. A park játszótere új játékelemekkel és pihenésre alkalmas parkbútorokkal gazdagodott.

A több mint kilencven éve készült, s most újjászületett első világháborús szoborcsoportnál, illetve az újonnan felállított hajós emlékműnél az elődökre emlékeztek.

A Dunaföldvári Vízisportkör Egyesület új állóhajója hivatalosan most kapta meg a Stefánia nevet. A földvári idős emberek nosztalgiával emlegetik az 1902-ben megnyílt, egykori Stefánia mulatókertet, amely a Rákóczi utca alján a Dunára néző elegáns teraszával, cigányzenével várta és csábította a helyieken kívül a Dunán kiránduló vendégeket is. Ahogy Árvai László, a Vízisportkör Egyesület egyik tagja unokájának mesélte, hajdan egy olyan hely nyílt, amelynek működtetői a főzés tudományával olyat tudtak tenni, hogy repült a híre a Stefániának. Jöttek mindenhonnan, ettek, ittak, mulattak és a zenére táncra perdültek. Most már a vízen, a Duna hullámain ring a Stefánia, más táncot járva, de hűséget fogadva Dunaföldvárhoz – tette hozzá a magyarázathoz. A hajót, a kikötött csónakokat megáldotta Simon István nyugalmazott református lelkész és Szabó Oszkár római katolikus plébános.

Horváth Zsolt polgármester örömét fejezte ki, hogy a testületi tagok és sokak álma megvalósult a Duna-parti sétány kialakításával és a turisztikai fejlesztésekkel, s bízik benne, hogy a Duna mente igazi gyöngyszeme lesz ez a partszakasz és a Stefánia – kikapcsolódási lehetőséget teremtve és a közösségi életet gazdagítva.

A Duna-parti park területén zajlott a XXI. halászléfőző verseny, amelyen a 22 induló között a helyieken és környékbelieken kívül több bajai főző is részt vett. A háromtagú zsűri a legfinomabbnak a bajai Bíró Antal főztjét ítélte. Második helyezett lett a földvári Joó Gyula, a harmadik a szintén bajai Király Zoltán. Különdíjat kapott a Kertbarátok több mint száz fős közösségére főző Kovács Panni. De igaziból a népes baráti és munkahelyi közösségek, civil szervezetek bírálták el az elkészült halászleveket, minden elfogyott.

Délutántól a színpad felé fordult a figyelem, hiszen ott különböző csoportok, együttesek váltották egymást. A helyi Zsigec musical és Löfan Mazsorett csoport tagjain kívül koncertet adott Tolvai Renáta, a 4ForDance formáció is sikert aratott, de a nap fő koncertjére aztán igazán megtelt a Duna-parti nézőtér. Hiszen a legendás Beatrice és frontembere, Nagy Feró lépett a színpadra. Pöttyös kendő virított idősebb emberek és fiatalok nyakában, ki közelről csápolt, ki távolabbról énekelte a dalokat. Fantasztikus hangulatú koncertet adtak a banda tagjai, méltán jött el olyan sok ember Dunaföldvárról, a környékbeli vagy távolabbi településekről. S a tömeg nem is ment haza még, maradt a tűzijátékra is. Megtelt végig a sétány, az alacsony vízállást kihasználva ültek mindenütt, fent és lent, a mederből kiálló köveken is. Szép volt a tűzijáték látványa, megérdemelte a tapsot. Azoknak, akik még bírták, az egyre népszerűbb Sincrane és DJ Kiss keverte a slágereket, retró és egyéb újgenerációs fesztivál- és minimál zenét éjfél utánig.

Sötétedésig egész idő alatt jártak a Dunán a csónakok, és sokszor fordult a Sárkányhajó Klub amatőr csoportja jóvoltából a római gálya azokkal, akik ki akarták próbálni a vízi alkalmatosságokat. A légi mutatvány sem maradt el. Az idén Imreh Lajos „Lujó” bravúros helikopteres mozgását figyelhettük. A szárazföldön pedig a Vallum tagjaival íjászkodni lehetett. Az önkéntes tűzoltók jóvoltából volt habparti – a gyerekek nagy örömére. No meg sok-sok – kissé pénztárcafogyasztó – vidámparki játék. Élvezték is a gyerekek és fiatalok késő éjszakáig.

A programok gazdag választékát kínálták a szervezők, a város önkormányzata, a Művelődési Központ és Könyvtár munkatársai. A nézők, a résztvevők sokasága, a pozitív visszajelzések mutatják, hogy sikeres, élménygazdag volt a Szent István-nap kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában