világnaphoz kapcsolódóan

2018.07.11. 15:00

Fej-nyaki daganatos szűrési napokat szervez a Szent Pantaleon

Néhány évvel ezelőtt a Fej-nyaki Onkológiai Társaságok Nemzetközi Föderációja július 27-ét a világ fej-nyaki daganatok nemzetközi napjává nyilvánította.

duol.hu

A Nemzetközi Szervezet világszerte kezdeményezi és kéri, hogy az egészségügyi intézmények a fej-nyaki daganatokra, azok megelőzésére, valamint kezelésének fontosságára hívja fel a lakosság figyelmét – írja a kórház honlapja.

Mit kell tudni a betegségről?

A fej-nyaki daganatok a kulcscsont és a koponyaalap között elhelyezkedő szervekből, tehát: a bőr, az orrüreg, az orr-melléküregek, a nyálmirigyek, az orca, a szájüreg, a garat, a gége, a pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy indulhatnak ki.

Tünetek:

Az említett szervek valamelyikén jelentkező duzzanat, növekvő fájdalommentes csomó, egy nem gyógyuló seb, zsibbadás, fájdalom vagy szokatlan vérzés, idegentest érzés, a hang egy hónapon túli rekedtsége, hosszan tartó, fokozódó fülfájás, rágás vagy nyelés nehézsége.

Mit tehetünk?

Amennyiben a panaszok, tünetek két hétnél hosszabb ideig állnak fenn, indokolt felkeresni egy szakorvost a pontos diagnózis felállítása érdekében.

Szent Pantaleon

Az intézmény, mint minden évben, idén is szervez szűrési napokat a kórház IV. emeleti fül-orr-gégészeti osztályának kezelőjében. Az időpontok a következők:

  • július 19-én 15 – 19 óráig
  • július 26-án 15 – 19 óráig
  • A vizsgálat elvégzéséhez előre egyeztetett időpont szükséges.

    Előjegyzés: munkanapokon 8-14 óra között kérhető a (25) 550-132-es telefonszámon.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában