ISKOLASZÖVETKEZETEK

2018.07.07. 10:30

Rengeteg diákmunka vár nyáron is a fiatalokra

Diákmunkával a jövőt is meg lehet alapozni, ebben is nagy segítséget nyújtanak a fiataloknak az iskola­szövetkezetek.

Sándor Tamara

Az iskolaszövetkezetek egész esztendőben tudnak munkát nyújtani a fiatalok számára, de nyár eleje az az időszak, amikor jelentősen megnő, megsokasodik a diákmunkások száma, illetve decemberben is megfigyelhető ez a növekedés. Olyanok is vannak, akik iskola mellett is vállalják a munkát, így szeptemberben, az iskola kezdetével nem tűnnek el a diákmunkások.

– Egy nyár alatt akár 2-3000 fiatal is megfordulhat az iskolaszövetkezetünk irodájában. Nem mindenki vállalja az egész nyarat, vannak, akik 1-2 hónapra mennek el dolgozni. A fizetés miatt így is megéri nekik, hiszen az órabér elég magas, az 1000–1800 forintot is elérheti – nyilatkozta Szerepi Bálint, a Meló-Diák területi igazgatója.

A gyorséttermi munkák már nem olyan felkapottak, mint régen Fotó: Shutterstock

A munkák között mindenki megtalálja a hozzá leginkább passzolót, hiszen igen nagy a választék. Több száz céggel állnak kapcsolatban. A cégek így rengeteg új munkaerőt szereznek, hisz tudjuk, abból hiány van.

– Nyáron sokkal több a partnercégünk, így az átlagosnál is több munkát tudunk kínálni a fiataloknak. Például a fagyizókban, amik csak nyáron nyitnak ki – mondta Viszinger Viktória és Ember Dorina, a Diák-Navigátor dolgozói.

– Nálunk az adminisztrációs, irodai és hostessmunkák a legfelkapottabbak. A gyorséttermi munkák manapság már kevésbé örvendenek akkora népszerűségnek, mint régebben – árulta el érdeklődésünkre Horog Szabina a Pannon Diáktól, a harmadik kérdezett iskolaszövetkezettől.

Kifejezetten ügyelnek arra is, hogy a diák csak olyan feladatot vállalhasson el, ami nem okoz neki túlterheltséget. Például nehéz fizikai munkára erős fiúkat választanak csak ki, és kellő idejű szünetet is adnak a munkaidő közben.

A diák nagy munkatapasztalatot szerez ezáltal, ami a későbbiekben kifejezetten a hasznára válik. Az egyetemi éveket anyagilag megalapozhatja, és az sem kizárt, hogy ami diákmunkának indult, később már hivatásává válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában