nagy feladatok előtt

2018.06.21. 11:08

Dr. Galambos Dénest miniszterelnöki biztossá nevezték ki

Ipar- és területfejlesztésért felelős miniszterelnöki biztossá nevezte ki dr. Galambos Dénest Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor.

Várkonyi Zsolt, Körmendi Erzsébet

Fotó: Hankusz Kálmán / DH

Ipar- és területfejlesztésért felelős miniszterelnöki biztossá nevezte ki dr. Galambos Dénest Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor. A hírt Cserna Gábor Dunaújváros MJV polgármestere jelentette be a város közgyűlésében, aki egyben gratulált is a város és térsége szempontjából nagyon fontos megbízatáshoz.

A központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény alapján Orbán Viktor dr. Galambos Dénest Dunaújváros és térsége ipar- és területfejlesztésért felelős miniszterelnöki biztossá nevezte ki.

Dr. Galambos Dénes tájékoztatta Dunaújváros MJV képviselőtestületét miniszterelnöki biztosi tevékenységének meghatározó feladatairól. Ezek szerint térséghez tartozó megyei jogú város, a megyei önkormányzat, valamint a megyei kormányhivatal képviselőivel együttműködve összehangolja a térséget érintő projektek előkészítését és végrehajtását. Részt vesz az ipar- és területfejlesztésre vonatkozó koncepció kidolgozásában és végrehajtásában, ezzel együtt ellátja a térségben működő iparvállalatok működésével, fejlesztésével összefüggésben szükséges társadalmi és kormányzati egyeztetéseket.

A miniszterelnöki biztos feladata a térséghez közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó fejlesztési források terhére támogatott projektek megvalósításával összefüggő koordinációs feladatokat ellátása, ennek során az érintett szervektől, szervezetektől adatokat, információkat kérhet és a kapcsolódó dokumentumokba – a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően – betekinthet. Kiemelt feladata lesz, hogy összehangolja a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterrel a Dunaújvárosi Egyetem, mint műszaki felsőoktatási intézmény által biztosítható képzési igényeket és lehetőségeket.

Dr. Galambos Dénes, aki a miniszterelnök közvetlen alárendeltségében látja el feladatát lapunknak elmondta, hogy jól ismeri a térségi feladatokat, folyamatokat, hiszen már 2011-ben a Fejér Megyei Kormányhivatal akkori vezetője dr. Dorkota Lajos kabinetvezetője volt, majd később kormánymegbízottként és a térség országgyűlési képviselőjeként dolgozott. A kiemelt feladatok között megerősítette, hogy a Dunaújvárosi Egyetem műszaki képzési struktúrájába nagyon fontos beilleszteni a Paksi Atomerőműben alkalmazandó szakemberképzést, mindamellett elmondta, hogy reális lehetőséget kell teremteni a Dunaferr-nek, hogy bekapcsolódhasson a paksi beruházásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában