Nagyobb ellenség a narancsbőr, mint a pluszkilók és a mérleg

2018.06.24. 11:00

A strandszezonban nehéz elrejteni, de vannak működő módszerek a cellulit ellen

A narancsbőr a nők 80-90 százalékát érinti valamilyen formában. A szerencsésebbek csak első stádiumú változatával találkoznak, de sokak életét megkeseríti a több és nagyobb területen, ráadásul szembeötlően jelentkező probléma.

Tóth Alexandra

A rendszeres masszázs segíthet abban, hogy csökkentsük a cellulit látható jeleit, de igazi eredményeket csak életmódváltás mellett érhetünk el vele Fotók: Pixabay

Lehet magunkat azzal áltatni, hogy a cellulit csak a felhalmozódott méreganyagokból és a megkötött vízből álló elváltozás, és azzal is, hogy nem tehetünk róla, holott ez korántsem így van. Tetszik vagy sem, a narancsbőr a zsírsejtek sajátos elrendeződéséből, az oda koncentrálódott méreganyagokból és a nyirokkeringés zavarából kialakult sajátosság, de valamilyen szinten bárki képes felvenni ellene a harcot. Sokszor halljuk, hogy a fogyasztói társadalom elvadult táplálkozási szokásai­val szervezetünkbe kerülő adalék­anyagok köszönnek vissza a combokon és fenekeken, azonban a narancsbőr már dédanyáinknak is esküdt ellensége volt, így ez az állítás nem állja meg teljesen a helyét.

Kockás has, fodros comb

A legtöbbször a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás a hunyó, de közrejátszhat genetikai hajlam és hormonális zavarok vagy fogamzásgátló használata is. Utóbbit mi sem támasztja alá jobban, mint az a tény, hogy a rendszeresen sportoló nők lábain is megjelenik a cellulit, sőt, nem ritka, hogy a fitneszversenyre készülő, alacsony testzsírszázalékkal rendelkező, izmos fitneszmodellekről is csak a verseny előtti utolsó hetekben tűnik el teljesen. De nem is kell a versenysportig elmenni, elég, ha azokat a strandoló lányokat nézzük, akik karcsúak, fiatalok, de mégis narancsbőrösek.

A laza kötőszövet és következménye tehát nem igazán válogat, viszont az a tény, hogy a férfiak esetében a jelenség roppant csekély mértékben fordul elő, mégis inkább a hormonok számlájára írja az elváltozást.

A rendszeres masszázs segíthet abban, hogy csökkentsük a cellulit látható jeleit, de igazi eredményeket csak életmódváltás mellett érhetünk el vele Fotók: Pixabay

Stádiumok

Az első, kezdeti stádiumnál a narancs héjára emlékeztető textúra csak akkor jelentkezik, amikor összenyomjuk az érintett testfelületet borító bőrt, egyébként teljesen simának tűnik. A második szakaszban állva és bizonyos fényviszonyok mellett látszik, fekve viszont nem érzékelhető a narancsbőr, a harmadik stádiumban azonban már mindenhogy, sokszor még ruhán keresztül is megmutatkozik. Tenni ellene bármikor lehet, de kétségkívül könnyebb a dolga annak, aki még csírájában igyekszik kezelni a problémát.

Ráteszünk még egy lapáttal

Rengeteg rutinszerű szokásunk van, amivel csak rontunk a helyzeten. Ilyen a fehér lisztes, cukros élelmiszerek fogyasztása, az ízfokozós élelmiszerek előnyben részesítése, a rendszeres alkohol- és kevés vízfogyasztás, valamint a dohányzás is. A liszt és az egyszerű cukor amúgy sem hasznos tápanyag és hamarabb lesz belőle zsír, mint kamatoztatható energia, a fentiekkel együtt pedig kiváló társak egy jó kis narancsbőrös comb vagy fenék felépítésében. Erre jön rá az, hogy sokat ülünk és keveset sportolunk, és akkor elmondhatjuk, hogy mindent megtettünk annak érdekében, hogy akadálytalanul munkálkodjon rajtunk a cellulit.

Nem kell ahhoz túlsúlyosnak lenni, hogy kialakuljon a narancsbőr

A siker kulcsa

Mozgás és szénhidrátstop. Tekintve, hogy a narancsbőr alapköve a zsír, így nyilván a zsírraktárak csökkentésével tudunk a leghatékonyabban fellépni ellene. Célszerű, ha kombináljuk a súlyzós és a kardióedzéseket ahelyett, hogy csak az egyik mellett tennénk le a voksunkat. A kardió- vagy intervallumedzéssel rengeteg kalóriát égetünk el, amíg a súlyzós edzések tónusosabbá varázsolják testünket, így a kemény izmokon jobban megfeszül a bőr, és kevésbé lesz szembeötlő a cellulit.

Bevethető praktikák

Mivel a narancsbőr kialakulásában a nyirokkeringés zavara is kiemelt szerepet játszik, így az otthoni praktikák és a drogériákban kapható krémek sem teljesen hatástalanok, viszont önmagukban nem jelentenek átütő megoldást. A kényes területek masszírozása durva felületű hengerrel, a váltózuhany, a száraz törölközővel történő átdörzsölés mind-mind keringésfokozó hatású, de a mentolos, koffeines krémek, sőt még a testtekercselés és a szaunázás is segíthetnek. Belsőleg fogyasztva az anti­oxidánsok, mint a C-vitamin, a cink és a kálium veszik fel a harcot a narancsbőrrel. Számos gyógynövény áldásos tulajdonságát használhatjuk ki, ha teát készítünk belőlük. Anyagcsere-fokozásban kiválóan szerepel a csalán, a zsurló, a gyermekláncfű, a lenmag pedig segít „kimosni” a méreganyagokat.

A narancsbőr a vékony lányokat sem kíméli, a genetikai hajlam náluk is okozhat kellemetlenségeket

Úri huncutságok

Aki megengedheti magának, hogy továbbmenjen a kávézaccos pakoláson és a folpackos tekercselésen, és úgy dönt, „szakember” segítségét kéri, az erősen kapaszkodjon a pénztárcájába, hiszen a probléma orvoslására kész esztétikai iparág épült. A cellulitmasszázs során a zsíros göböket dolgozza el a masszőr, szükség esetén köpölyözést is alkalmaz, valamint stimulálja a méregtelenítő rendszer folyamatait. A hatást fokozzák a gyógynövényes, illóolajos krémek, a lelkesedést pedig csökkenti a tény, hogy az igazi eredmények eléréséhez 12-15 alkalomra van szükség az egyórás szeánszokból. Emellett van már infraszauna, hypoxitrainer, szalonban igénybe vehető, de akár már otthonra is megvásárolható ultrahangos gép vagy éppen rádiófrekvenciás kezelés, esetleg zsírleszívás. Kérdés, hogy kinek mennyi pénzt és befektetett munkát ér meg egy kis esztétikai tuning.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában