év hídja díj

2018.05.16. 14:00

Az év átkelője kategóriában jelölték a Pentele-hidat is

A tizedik születésnapját ünneplő Megyeri-híd nyerte az év hídja díjat, amelyet a közlekedési kultúra napján a budapesti MÜPÁ-ban vehetett át a projekt beruházója, tervezője és kezelője.

Gallai Péter

A Hídépítőtől Magyar János műszaki igazgató vette át a díjat Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A Magyar Közút által működtetett Megyeri-híd 2008-ban készült el a Céh Zrt. tervei alapján és a Hídépítő Zrt. kivitelezésében. Az év hídja versenyben a jelöltek között volt a Pentele híd is.

Dunán létrejött hidak

A Hidászokért Egyesület és a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata által alapított díjat először adták át, a tervek szerint minden évben egy-egy témakört ölel fel. Idén a jelöltek közé a Dunán létrejött hidak kerültek be, az idei téma apropóját az adta, hogy a folyón több meghatározó hídfejlesztés zajlik – számolt be róla a Magyar Építők internetes portál.

 

A Hídépítőtől Magyar János műszaki igazgató vette át a díjat Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A pályázatból az is kiderült, a tíz idei jelöltet a Hidászokért Egyesülethez tartozó munkacsoport választotta ki. A hat Duna-hidat, illetve a négy Duna-ág-hidat a következő öt szempont szerint lehetett osztályozni a világhálón: hídalak és erőjáték összhangja; arányosság; igényesség a részletekben; környezetbe illeszkedés; valamint a történeti jelentőség. A Megyeri-híd „vetélytársa” volt a 2001-ben újjáépített Mária Valéria-híd, az 1964-ben átadott Erzsébet-híd, a Petőfi-híd (1937), a Lágymányosi-híd (1996), a dunaújváris Pentele-híd (2007), a Halászinál 2010-ben újjáépített Mosoni-Duna-híd, a Mosoni-Duna hídja Győrnél a 813-as úton, amit idén adtak át; Esztergomban az Árok utcai Kis-Duna-híd (2003), Ráckevén a Kis-Duna-híd, amelyet 1949-ben építettek újjá.

A 2008-ban átadott Megyer-híd a budapesti M0-ás körgyűrű északi szakaszának meghatározó építménye, öt hídelemből áll.

Soha nem látott érdeklődés

A Hidászokért Egyesület tájékoztatója szerint tervezését soha nem látott érdeklődés és viták kisérték: 114 fő nyilvánított véleményt, 31 tagú társadalmi zsűri foglalt állást. Ezek alapján hat változatból az egyik ferdekábeles megoldást választották. A Széchenyi-díjjal elismert alkotásról két könyv is íródott. Az Év Hídja pályázaton elsőként győztes Megyeri-híd projektjének főszereplői a MÜPÁ-ban rendezett díjátadón Mosóczi László helyettes államtitkártól; Pisch Zsuzsannától, a Hidászokért Egyesület főtitkárától; valamint Bíró Józseftől a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozatának elnökétől vehették át. A Magyar Közút részéről Mikesz Csaba műszaki vezérigazgató helyettes, a Hídépítő részéről Magyar János műszaki igazgató, míg a Céh Zrt. részéről Hunyadi Mátyás főtervező vette át az elsimerő oklevelet. A díjátadás mellett a győztes hídra emléktáblát is kihelyeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában