a magyar honvédelem napján

2018.05.20. 11:30

A dunaújvárosi Honvéd Klub a ´48-as emlékműnél tartott megemlékezést

A magyar honvédelem napja alkalmából tartott megemlékezést pénteken délelőtt a városi ´48-as emlékműnél a dunaújvárosi Honvéd Klub.

Szabó Szabolcs

A Rudas középiskola diákja évről évre ünnepi műsort készítenek a magyar honvédelem napjára. Pénteken Bródy János „Ha én rózsa volnék” című számát adták elő. Kis képünkön: a Honvéd Klub tagjai koszorúztak az emlékműnél Fotók: Hankusz Kálmán / DH

Ünnepség

Az ünnepségen a Rudas középiskola diákjai is felléptek. A pénteken délelőtt 10 órakor kezdődő megemlékezés a Rudas középiskola diákjainak zenés ünnepi műsorával kezdődött, majd Csécs István nyugalmazott alezredes, a helyi Honvéd Klub vezetője beszédében elmondta: – 1848-49-ben Magyarország katonai értelemben is történelmet írt. Hazánk önerejéből, szinte a semmiből eredményes nemzeti véderőt szervezett. Felálltak a honvéd zászlóaljak, törvények születtek, működött az ellátás és az utasítások rendje. Mi több, Mészáros Lázár miniszterségének köszönhetően még a nemzeti tisztképzés új központja, a Ludovíceum is létrejöhetett… Az első magyar honvédség 170 évvel ezelőtt azonnal háborús helyzetben találta magát. Valami azonban a nehézségek ellenére is összetartotta ezt a kényszerek közepette született honvédséget.

A Rudas középiskola diákja évről évre ünnepi műsort készítenek a magyar honvédelem napjára. Pénteken Bródy János „Ha én rózsa volnék” című számát adták elő. Kis képünkön: a
Honvéd Klub tagjai koszorúztak az emlékműnél
Fotók: Hankusz Kálmán / DH

 

Világosan megmutatkozott, hogy a végvári vitézség hagyományain nevelkedett magyar katona tehetséges. Elszánt, érti szakmáját... A 19. század derekán Európa újító, nemzeti önazonosságot kereső mozgalmai körül a magyarok tartottak ki legtovább. Csak a magyarokat segítette a reformkor felhajtó ereje. Csak nekünk, magyaroknak sikerült a felizzott szabadságvágyat törvényes rendbe oltani.

A Rudas középiskola diákja évről évre ünnepi műsort készítenek a magyar honvédelem napjára. Pénteken Bródy János „Ha én rózsa volnék” című számát adták elő. Kis képünkön: a Honvéd Klub tagjai koszorúztak az emlékműnél
Fotók: Hankusz Kálmán / DH

 

Csak a mi forradalmunkból következett polgári építkezés, mindezekért 1848-49 nem csak egy ellenállás története, hanem a magyarok egyik legnagyobb közös alkotása is. E szűk másfél esztendőben létrejött mindaz, ami hazánkat visszafordíthatatlanul a modern polgári átalakulás útjára kormányozta – fogalmazott Csécs István. A péntek délelőtt rendezett ünnepségen a Rudas középiskola diákönkormányzatának tagjai adtak műsort, majd a helyi Honvéd Klub tagjaival közösen koszorúzták meg a ´48-as emlékművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában